söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Fusk med QR-koder kostar 15 jobbet i Göteborg

Publicerad: 13 april 2022, 09:50

Anställda i hemtjänsten kortade ner besök, eller gjorde dem inte alls, med hjälp av fusk vid in- och utloggning med QR-koder. Genrebild. Foto: Hasse Holmberg / TT

Ett utbrett fusk på två enheter inom hemtjänsten i Göteborg anmäls nu till Ivo enligt lex Sarah. Cirka 15 anställda har sagts upp, sedan kommunen gjort en utredning.

Ämnen i artikeln:

Lex SarahIvoHemtjänst

T

TT


”Fusket har inneburit att besök kortats ner, inte utförts alls eller att dubbelbemanning har utförts av en ensam medarbetare. Detta har fått konsekvenser för enskilda omsorgstagare”, skriver Göteborgs kommun i ett pressmeddelande. 

Läs också: Välfärdsbrott och otillåten påverkan i hemtjänsten 

Kommunens ansvariga förvaltning har utrett fusket, efter ett larm från en medarbetare i höstas. Utredningen visar att flera medarbetare fuskat vid in- och utcheckning med QR-kod hos omsorgstagare.

”Det här beteendet är helt oacceptabelt. Men det är bra att fusket kommer upp till ytan, så att vi kan agera, säger Monika Bondesson, avdelningschef för hemtjänsten, i pressmeddelandet.

Hon säger också att majoriteten av medarbetarna gör ett bra jobb, men ”för omsorgstagarnas säkerhet och trygghet måste vi göra egenkontroller”.

Anmälan enligt lex Sarah görs eftersom kommunen själv ser fusket som ett allvarligt missförhållande.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!   

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev