Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Fyra landsting i norr vill bli två regionkommuner

Publicerad: 31 januari 2008, 10:31

Sveriges fyra nordligaste landsting och län vill slås ihop till två regionkommuner. Det kom de politiska partiernas arbetsgrupp för de fyra länen överens om på onsdagen.


– Det finns en mycket bred enighet över partigränserna om att bilda regionkommuner, säger Kent Ögren (s) landstingsråd i Norrbotten i ett pressmeddelande.

Överenskommelse innebär att Norrbotten, Västerbotten och de norra delarna av Västernorrland bildar en regionkommun, medan Jämtland bildar en regionkommun med Ånge och Sundsvalls kommun i Västernorrland.  Alla partier står bakom överenskommelsen, utom m, norrbottens sjukvårdsparti samt fp i Norrbotten.

Regionkommunerna ska ta över sjukvården och kollektivtrafiken från landstingen och får ett större ansvar för utvecklingsfrågor.  Region Skåne och Västra Götalandsregionen fungerar redan på detta sätt.

I april ska landstingen skicka ansökningarna om att få bli regionkommuner till regeringen.

Avsikten är att medborgarna i de fyra nordligaste landstingen ska kunna välja politiker till de nya regionkommunerna i valet 2010.

Men regionfrågan delar regeringen. C, fp och kd vill ha regioner, medan det moderata partiet är splittrat. Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) har tydligt förklarat att han inte vill att några regionkommuner bildas före 2010 års val, medan den moderata ledningen för Sveriges Kommuner och Landsting bejakar bildandet av regionkommuner.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev