onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Hackerattack slog ut digitala journaler

Publicerad: 17 december 2021, 07:43

Kalix kommun har attackerats av hackare som kräver en lösesumma. Arkivbild. Foto: Roland Magnusson/Getty Images

UPPDATERAD. Kalix kommun har drabbats av en it-attack och hackarna kräver en lösesumma. Attacken påverkar bland annat digitala journaler och läkemedelslistor.

Ämnen i artikeln:

MSBÄldreomsorgHemtjänst

T

TT


Driftstörningen startade vid tvåtiden, natten mot torsdagen, och bland annat har digitala journaler och läkemedelslistor slagits ut.

Läs mer: Region Gotland kräver barn på miljonskadestånd efter it-attacker 

Kommunen har fått låna regionens lokaler och datorer för att kunna ta ut det material som är gemensamt.

– På alla våra äldreboenden har vi en dagsfärsk medicinlista, men vi kan inte se om det blivit några förändringar. Det är sådant som vi måste kunna följa upp genom våra gemensamma system, säger Maria Henriksson, kommundirektör i Kalix.

– När det gäller hemtjänsten har vi kunnat gå bakåt sju dagar för att kunna säkerställa att man får den hjälp man behöver.

Kommunen säger att det handlar om en så kallad ransomware-attack och att en lösesumma har begärts.

Även utbetalningen av jullönerna har drabbats. Kommunen har löst det så att alla får novemberlönen, som sedan korrigeras i efterhand. Attacken slog också ut mejlfunktioner. I omkring en fjärdedel av kommunens fastigheter slutade värme och ventilation att fungera.

Det inträffade har rapporterats till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt ska polisanmälas.

Klockan 08.30 på fredagen skriver Kalix på sin webbplats att kommunen arbetar tillsammans med experter på it-säkerhet för att åtgärda driftfelet. 

”Driftfelet innebär att många av kommunens uppdrag och ärenden inte kan utföras som vanligt vilket främst drabbar socialförvaltningens kunder”, skriver kommunen.

På eftermiddagen låg samtliga systemen fortfarande nere efter, men inom 24 timmar ska de viktigaste systemen vara igång igen. Det uppgav Ekot.

– Det finns en plan för hur vi ska återstarta och med en prioritering av de livsviktiga systemen inom socialnämndens område, säger Maria Henriksson, till radion.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev