Kommunal Hälsa
Här är lägenheten som ska höja kompetensen i vården
Publicerad: 17 maj 2023, 06:15
Svängbart handfat, toalett med tvätt- och torkfunktion, lampor som styrs med fjärrkontroll, skadereducerande golv ... Östersunds Sylvia Mårtensson visar upp lägenheten som är fullproppad med smarta lösningar och hjälpmedel för ett självständigt liv.
Foto: Mattias Eliasson
Ugn med infällbar lucka, svängbart handfat, skadereducerande golv, diskmaskin där det undre tråget höjs till det översta trågets nivå när det dras ut ... Östersunds kommun har skapat en visningslägenhet där all vård- och omsorgspersonal ska få utbildning i fiffiga hjälpmedel och marknadens senaste teknik. (1 kommentar)
Ett stort kök med öppen planlösning och vardagsrumsdel, sovrum samt badrum med toalett och dusch. Så ser lägenheten ut som det tog ett år att iordningställa. En uteplats finns också som är byggd med bland annat aktivitetsbord och ett särskilt belysningstänk för att passa personer med en demenssjukdom.
Läs också: Här erbjuds simulatorträning för alla
– Hela lägenheten är en mix av produkter som finns att köpa på den öppna marknaden eller som är förskrivningsbara av arbetsterapeut eller sjuksköterska. Så allt här finns om någon skulle vara intresserad av bostadsanpasssning, säger Sylvia Mårtensson, projekt och utvecklingsledare på vård- och omsorgsförvaltningen i Östersunds kommun.
Hon har tillsammans med arbetsterapeuter och specialpedagoger ställt i ordning lägenheten. I första hand är den tänkt att inspirera och höja kompetensen hos de egna medarbetarna i kommunen. På sikt ska alla inom vård och omsorg ha genomgått utbildning baserad i visningslägenheten. Och det är just möjligheten till kompetensutveckling som Sylvia Mårtensson ser som den stora vinsten med lägenheten.
Sylvia Mårtensson trycker på knappen och botten på köksskåpet bredvid åker ner så att det blir lättare att nå porslinet.
Foto: Mattias Eliasson
– Vi ska utbilda och träna all personal här i stället för skicka folk till mässor och på utbildningar. Det är den stora vinsten. Vi måste höja kompetensnivån och då får det kosta lite, säger hon.
Vad kostar allt det här?
– Jag vet inte vad slutfakturan är på. Vi har köpt alla produkter. Vi är inte sponsrade och har valt produkter för att vi vill ha dem, inte för att vi har fått dem.
Arbetsterapeut Lina Åkerlind Nielsen lyfter fram att det är roligt att jobba i en miljö med nytänk där det satsas framåt.
– Det här är ju en krydda till vardagsjobbet. Vi jobbar mycket med att få vardagen att funka bättre för personer som har svårigheter på olika sätt. Det kommer mer och mer hjälpmedel och vi behöver ju få en chans att lära oss det också som personal, säger hon.
Enkla videosamtal för personer som inte är teknikvana eller håller på att bli dementa. Appen är fastlåst i paddan och har bara tre symboler; en för videosamtal, en för att lyssna på radio och för bilder. Motverkar också telefonbedrägeri då det bara går att ha samtal med inlagda kontakter. En annan fiffig grej är att personen i andra änden kan höja volymen på distans.
Foto: Mattias Eliasson
Lägenheten är skapad i åtanke att underlätta vardagen för bland annat äldre och personer med en funktionsnedsättning. En infällbar lucka på köksugnen gör det lättare att nå plåten för individer i rullstol. Samma sak med diskbänken som är höj- och sänkbar och saknar skåp och luckor under. Med det svängbara handfatet i badrummet kan användaren sitta kvar på toaletten och tvätta händerna. Toaletten är av så kallade japansk modell med integrerad fön och självrengörande munstycke. Golvet i lägenhetens sängdel är skadereducerande för att undvika allvarliga fallolyckor. Modellen är framtagen av hjärnkirurgen Hans von Holst som även tog fram cykelhjälmen Mips.
– Man ska inte få hjärnskakning om man ramlar ur sängen och så minskar det även risken för frakturer, säger Sylvia Mårtensson.
Läs också: Arbetsterapeut spar pengar i vårdplanering
Det finns även möjlighet för allmänheten att besöka visningslägenheten, till exempel kan seniorföreningar boka tid för visning och studiecirklar.
– Vi vill också starta ett bibliotek där vi kan låna ut produkter för att testa hemma. Allt är till för att man ska känna att man kan vara självständig så länge som man vill, säger Sylvia Mårtensson.
Bild 1/5 Planeringsverktyg finns analogt och digitalt. Det går att jobba med bilder på aktiviter och sätta larm när något ska ske. Fungerar även för checklistor.
Foto: Mattias Eliasson
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
-
2023-05-31
Halmstad Intelligent Home på Högskolan i Halmstad
Anonym