tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Hemtjänst kör bil utan körkort – sju domar

Publicerad: 23 mars 2022, 07:57

Medarbetare i hemtjänsten kör ibland bil utan körkort och sju personer har dömts för olovlig körning. Arkivbild Foto: Pontus Lundahl/TT

Anställda inom hemtjänsten kör ibland bil utan körkort. Flera olyckor har inträffat, och på några år har sju personer dömts för olovlig körning.

Ämnen i artikeln:

Hemtjänst

T

TT


I slutet av förra året dömdes en anställd inom hemtjänsten i Norrköping till två månaders fängelse för 44 fall av grov olovlig körning. Kvinnan ansåg att hon körde bil bättre än kollegor som hade giltigt körkort. Domstolen beskrev hennes agerande som ”uppenbart lagtrots”.

Läs mer: Fler bilolyckor i hemtjänsten än i taxibranschen 

– Efter den händelsen ändrade vi rutiner på avdelningen och krävde att man visar upp körkort vid anställningen, säger Karolina Albinsdotter, tidigare enhetschef på hemtjänsten i Norrköping, till Expressen.

Krockade med buss

I januari krockade en hemtjänstbil med en buss i en korsning i Göteborg.

Undersköterskan, som inte hade körkort, misstänks för bland annat vårdslöshet i trafik. Hon riskerar också att få betala mer än 200 000 kronor i skadestånd för den kvaddade bilen. Försäkringen gäller inte om man kör bil utan körkort.

I skånska Höör dömdes en kvinna i fjol för att hon kört bil i tjänsten, trots att körkortet dragits in efter en grov rattfylla. Den olovliga körningen upptäcktes när hemtjänstbilen lämnades in med flera krockskador.

I Borås körde en undersköterska på en gravid kvinna på ett övergångsställe. Kvinnan, som inte hade körkort, pratade i mobiltelefon vid ratten.

Behövde jobbet

I flera fall har de hemtjänstanställda ljugit för arbetsgivaren om att de haft körkort. Motivet var att de behövde jobbet, enligt förhörsprotokoll som Expressen läst.

I samtliga fall som tidningen granskat har den som kört utan körkort förlorat sin anställning.

– Vi är nog lite naiva ibland, säger Karolina Albinsdotter till Expressen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev