Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Hennes liv domineras av träning och smärta

Publicerad: 20 april 2012, 11:46

Hon har svårt att sitta still. Årets smärtsjuksköterska, Anna Unneby, arbetar heltid, studerar halvtid, forskar och tränar sju pass i veckan.


Hon ska strax gå på sitt pass för kvällen, när Dagens Medicin träffar Anna Unneby på hennes arbetsplats på ortopedkliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Här utbildar hon alla nyanställda sjuksköterskor både teoretiskt och praktiskt om metoderna som används. Och det är viktigt att arbeta med hela det register av behandlingsmetoder som finns mot smärta, tycker hon.

– För mig handlar det om att se möjligheterna. Alla patienter vill exempelvis inte ha tabletter. Även om det ofta är basen i smärtbehandlingen, så finns det andra alternativ. Tens och inte minst nerv­blockader är exempel på behandlingsformer som vi behöver använda mer, säger Anna Unneby, som precis har blivit utnämnd till Årets smärtsjuksköterska av Sveriges sjuksköterskor inom området smärta.

Enligt motiveringen får hon utnämningen för sitt engagemang. Hon tar ett stort eget ansvar och har en förmåga att entusiasmera andra kollegor att på olika sätt minska patienternas smärta och lidande.

När Dagens Medicin hälsar på Anna Unneby på ortopedkliniken berättar hon om olika metoder för smärtlindring som de använder, där just perifera nervblockader har blivit allt vanligare. Ungefär som när man går till tandläkaren, läggs bedövning intill de nerver som passerar operationsområdet. Det kan göras på tre olika sätt, som en engångsdos, via en kateter som gör det möjligt att fylla på vid behov eller med en infusion med lokalbedövningsmedel.

Enligt Anna Unneby minskar metoden riskerna vid ortopediska ingrepp, eftersom man behöver genomföra narkos i mindre utsträckning. Dessutom får patienterna mindre ont.

– Det är inte minst viktigt för äldre patienter, som vi tror blir mindre förvirrade och tidigare kan komma upp ur sängen, vilket i sin tur kortar vård­tiderna, säger Anna Unneby och fortsätter:

– Det är en stor skillnad, jämfört med att exempelvis ge patienterna tabletter eller morfin intravenöst, eftersom nervblockaderna bara ger effekt i det område som smärtan utgår ifrån.

Perifera nervblockader är också fokus för två studier som Anna Unneby medverkar i. I den ena har material precis samlats in från 240 höft­fraktur­patienter, där hälften fått så kallad femoralisblockad. I den andra används nu kontinuerlig nervblockad när man sätter in axelproteser.
Eftersom Anna Unneby är intresserad av forskning studerar hon, utöver sitt heltidsarbete, till en magisterexamen i omvårdnad på halvtid.

Hon brinner för att få med sig dem vården är till för.

– Känner patienterna en delaktighet i vården och upplever att de själva har kontroll över situationen, så ger det kanske både ett minskat behov av smärtlindring, bättre resultat i smärtbehandlingen och samtidigt nöjdare patienter, säger Anna Unneby.

På grund av skadeproblem har hon precis avslutat en femårig karriär som innebandyspelare i elit­serie­laget IBK Dalen. Men hon har inte slutat träna. Det är nästan tvärtom.

– Jag tränar minst sju pass i veckan, nu mest löpning, spinning och styrka för att bygga upp min grundfysik, men också yoga. Målet är att göra tjejklassikern nästa år, säger hon.

– Träningen är väldigt viktig för att jag ska orka, men framför allt är det mina vänner och min familj som ger mig den energi jag behöver.

För en tid sedan dök det plötsligt upp en kväll då hon var ledig från jobbet på ortopedkliniken, hon hade en vilodag i träningsprogrammet och ett uppehåll i kurserna på universitetet.

– Då blev det en kväll i soffan. Det var första gången på väldigt länge. Då kollade jag förstås på semifinalerna i ishockey på tv och följde matchen för IBK Dalen via nätet, säger hon.

Relaterat material

Hon blev årets smärtsjuksköterska

MATTIAS GRUNDSTRÖM MITZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev