Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Högsta instans prövar hemtjänstidkare

Publicerad: 8 november 2021, 15:03

Högsta förvaltningsdomstolens huvuduppgift är att skapa prejudikat, det vill säga vägledande avgöranden för myndigheter, förvaltningsrätter och kammarrätter.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att ta upp två fall om bolag ska få bedriva hemtjänst trots invändningar från Ivo.

Ämnen i artikeln:

HemtjänstIvo

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har nekat bolagen tillstånd ett bedriva hemtjänst med hänvisning till ekonomiska brister. Enligt myndigheten har ett av bolagen bland annat inte upprättat kontrollbalansräkning, vilken Ivo anser är en väsentlig överträdelse av aktiebolagslagens regler. Det handra bolaget har till exempel varit sent med att lämna in inkomstdeklarationen och fått en avgift för detta av Skatteverket, något som Ivo ogillar skarpt.

Läs mer: ”Hemtjänstmaffian” under lupp i ny bok 

Kammarrätten i Stockholm har i två skilda domar kommit fram till att att den ekonomiska misskötsamheten innebär att kravet på lämpligheten inte är uppfyllt. Men nu meddelar alltså Högsta förvaltningsdomstolen prövningstillstånd i frågan om en bolagsföreträdare inte ska anses lämplig att yrkesmässigt bedriva hemtjänst.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev