Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

IVL guidar kommuner till hållbarare hemleveranser

Publicerad: 3 september 2021, 08:51

Kommunerna Mora, Orsa och Herrljunga har varit testpiloter ett i projekt för att bygga vidare på de hemleveranslösningar som har tagits fram under pandemin.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

I kölvattnet av covid-19 har IVL Svenska miljöinstitutet tagit fram en handbok för att förbättra kommunernas hemleveranser av bland annat mat och läkemedel.

Ämnen i artikeln:

Covid-19ÄldreomsorgHållbarhet

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Under pandemin blev frågan om hemleveranser av apoteksvaror och mat akut i många kommuner när äldre och personer i riskgrupp inte själva kunde besöka affärer och apotek. Nu har IVL Svenska miljöinstitutet tagit fram en handbok för stötta kommunernas arbete med att skapa hållbara hemleveranser, rapporterar nyhetstjänsten Apoteksmarknaden.

Läs mer: Näthandel en del av hemtjänsten 

Bakgrunden är ett Vinnovafinansierat projekt där mobilitetsforskare har tittat på hur det går att skapa effektiva och miljövänliga lösningar genom samordning med andra transporter. Arbetet har resulterat i handboken som vänder sig till kommunerna.

I projektet har forskarna byggt vidare på ett antal hemleveranslösningar som har tagits fram under pandemin. En digital plattform för att effektivisera och underlätta samverkan mellan olika aktörer har också vidareutvecklats. 

Enligt IVL saknas det i stora delar av Sverige möjligheten att få varor hemlevererade på det sätt som finns i storstadsregionerna.

– Transportvolymerna räcker helt enkelt inte till för att ge lönsamma leveranstjänster på landsbygden. Så det gäller att hitta andra lösningar och utnyttja kapacitet i andra transporter som redan finns i kommunerna, som exempelvis bibliotekstransporter och kollektivtrafik, säger Åsa Hult, projektledare på IVL, i ett pressmeddelande.

Kommunerna Mora, Orsa och Herrljunga har varit testpiloter i projektet.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev