Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Ivo utreder flera olagliga besöksförbud

Publicerad: 11 februari 2021, 08:03

Utgångspunkten är att all vård och omsorg bygger på frivillighet och att inga åtgärder ska vidtas mot en enskild persons vilja, enligt Ivo.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Flera äldreboenden misstänks ha låst dörrarna för anhöriga utan stöd i lagen. 30 kommuner riskerar nu straffavgift och polisanmälan.

Ämnen i artikeln:

IvoFolkhälsomyndigheten

T


Endast Folkhälsomyndigheten kan besluta om besöksförbud på äldreboenden. Kommuner får på eget bevåg avråda från besök, men om de faktiskt låser dörrarna och förbjuder besök gör de en olaglig handling som dessutom bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter enligt Folkhälsomyndigheten.

– Utgångspunkten är att all vård och omsorg bygger på frivillighet och att inga åtgärder ska vidtas mot en enskild persons vilja. Verksamheten ska utgå från respekt, säger Linda Almqvist, chefsjurist på Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Riskerar att straffas

Hittills har Ivo inlett 30 granskningar i kommuner spridda över landet, och om tillsynsmyndigheten finner brister riskerar de att straffas.

– Ivo kan förelägga kommunen med ett vite, och det tänker jag är vårt främsta verktyg. Sedan finns det också en möjlighet att polisanmäla verksamheten, säger Linda Almqvist.

Hittills har tre ärenden avslutats utan påföljd.

– Det har inte kunna påvisats att det funnits något besöksförbud, säger chefsjuristen.

Resten utreds fortfarande och i ett fall, som gäller Ludvika, har Ivo konstaterat brister och väntar på svar från kommunen nästa vecka.

Riskerar att straffas

– När regeringen hävde det nationella besöksförbudet hade vi inte allt på plats och därför tog vi beslut om att fortsätta med förbudet i sju dagar för att sen gå över till rekommendationer, säger Åsa Bergkvist (S), ordförande i Ludvikas vård- och omsorgsnämnd.

Efter det har Ludvika inte haft något besöksförbud på äldreboenden, enligt Bergkvist.

– Vi har inget besöksförbud men försöker i god dialog med anhöriga göra säkra besök. Det är allas ansvar.

Relaterat material

Folkhälsomyndigheten vill utfärda färre besöksförbud

Folkhälsomyndigheten tveksam till besöksförbud

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev