Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Jobb försvinner i Östergötland

Publicerad: 18 februari 2008, 14:52

Antalet anställda inom Landstinget i Östergötland ska minska med motsvarande 172 heltidstjänster. Det blir effekten av det sparpaket som ska få landstinget i ekonomisk balans vid årets slut.


Det preliminära bokslutet visar att hälso- och sjukvården i Landstinget i Östergötland 2007 gick med ett underskott på 328 miljoner kronor. I förra veckan presenterade landstingsdirektör Barbro Naroskyin ett antal generella sparåtgärder, bland annat att all hyrpersonal ska godkännas av landstingsdirektören. Dessutom fick alla enheter i uppdrag att lämna in förslag på åtgärder för att minska kostnaderna.

Förslagen presenterades i dag, den 18 februari, och omfattar en stor mängd åtgärder. Det rör sig om allt från minskad övertid, färre vikarier och att man inte återbesätter lediga tjänster. Skärpta regler för utbildningar, konferenser och resor föreslås också.

Enhetscheferna gör bedömningen att dessa åtgärder sammantaget innebär en minskning av antalet anställda med motsvarande 172 heltidstjänster.

– Förslagen förutsätter att produktionsenheterna genomför förändringar och att olika politiska beslut fattas för att åtgärderna ska lyckas och för att vi ska nå ekonomisk balans vid utgången av 2008, säger Marie Morell (m), landstingsstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

I sparförslagen ingår också en neddragning av antalet vårdplatser, bland annat på infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev