Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Jobbade trots positivt covidtest – åtalas

Publicerad: 19 april 2021, 06:25

En undersköterska åtalas för att ha jobbat, trots positiv covidtest. (Arkivbild)

Foto: Thinkstock

En undersköterska på ett äldreboende åtalas för framkallande av fara. Hon fortsatte att jobba, trots positivt covidtest.


Ämnen i artikeln:

Covid-19I korthetÄldreomsorg

Undersköterskan jobbade på ett äldreboende i Stockholmsområdet, rapporterar Aftonbladet. När hon blev förkyld i november förra året stannade hon först hemma. Kvinnan återgick till jobbet då hon kände sig frisk, men innan resultatet från covidtestet kommit.

När det positiva testsvaret kom ska kvinnan, enligt åtalet, ha fortsatt att jobba och uppgett för arbetsgivaren att testet var negativt. Först tio dagar senare berättade hon sanningen för sin chef, skriver Aftonbladet.

En patient på undersköterskans avdelning ska ha avlidit i covid-19 under tiden som hon jobbade. Det är dock oklart vem som smittat patienten.

Kvinnans advokat Lars Hultgren är kritisk till åtalet. Det är enligt honom inte fastställt att hans klient verkligen var covidsmittad, eftersom testet kan ha visat fel.

– Hon har blivit orättvist behandlad och fick sparken efter elva års oklanderlig tjänst. Det är ett justitiemord, säger Lars Hultgren till Aftonbladet.

Hon har gjort precis enligt regelverket. På eftermiddagen samma dag hon blev sparkad kom det nya riktlinjerna, att arbetstagare inte får återgå till arbetet innan testsvar kommit rapporterar Aftonbladet.

Relaterat material

Smittad läkarstudent avstängd i väntan på utredning

Ingen överläggning behövs vid avstängning

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev