Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Kommun kräver skadestånd efter larmkaoset

Publicerad: 14 januari 2021, 08:20

Luleå kommun valde kort efter dödsfallet att byta larmoperatör till SOS Alarm.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Luleå kommun kräver 2,25 miljoner kronor i skadestånd efter problem med trygghetslarm som ledde till att en äldre kvinna avled.


I oktober förra året drabbades minst 47 kommuner av störningar i trygghetslarm från operatören Tunnstall, det gick så långt att en äldre kvinna i Luleå dog.

Kvinnan larmade efter hjälp åtta gånger under en och en halv timme men när larmet nådde nattpatrullen var det för sent.

Nu kräver Luleå kommun skadestånd av larmoperatören och kräver 2,25 miljoner kronor i ersättning, vite och prisavdrag. Det rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

”Luleå kommun emotser ett svar från Tunstall. Erhålls inget svar inom tio dagar från att detta meddelande skickades från Luleå kommun kommer en faktura motsvarande ovanstående belopp skickas med 30 dagars betalningstid” skriver Luleå kommun.

Redan i oktober valde anhöriga till kvinnan att polisanmäla Tunnstall, men eftersom det är kommunen som erbjuder tjänsten med trygghetslarm fanns även möjligheten att kommunen skulle ställas till svars för det inträffade.

– Vi får se om det överhuvudtaget är något brott som har begåtts och om det finns anledning att anta det. Det är för tidigt att säga, sade vice chefsåklagare Anna Bergström då.

Luleå kommun valde kort efter händelsen att byta larmoperatör till SOS Alarm.

Relaterat material

Kaos när larmföretag bytte plattform 

Tillfälliga ramavtal för trygghetslarm efter höstens kaos

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev