tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Kommunal varslar om strejk

Publicerad: 15 april 2013, 13:38

Kommunal varslar om strejk i kommuner, landsting och vissa Pactaföretag.


Kommunal varslar också om nyanställningsblockad i samtliga kommuner, landsting och vissa Pactaföretag, meddelar fackförbundet i ett pressmeddelande.

– Det handlar om att Kommunals kvinnodominerade yrkesgrupper har systematiskt sämre lön och sämre villkor än mansdominerade yrkesgrupper. Vi vill förändra det. För att skillnaden mellan industriarbetaren och undersköterskan inte ytterligare ska öka så måste löneökningarna ske i kronor och inte i procent. Det är inte procent utan kronor du köper mat för, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, i pressmeddelandet.

Kommunal kräver att anställda medlemmar får 1 740 kronor i löneökning på tre år. Utöver det vill fackförbundet att arbetsgivarna ska begränsa de så kallade delade turerna, det vill säga anställdas oavlönade håltimmar, att personal inom vård och omsorg ska få arbetskläder, samt att medlemmarna ska få en extra föräldramånad och 180 dagars föräldrapenningtillägg.

Den 29 april träder varslet i kraft om Kommunal inte får gehör för sina krav.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, meddelar att varslet innebär att Medlingsinstitutet nu träder in i förhandlingarna.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev