onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Kommunala läkare under luppen på Vårdarenan

Publicerad: 3 mars 2021, 14:33

Göran Stiernstedt från Coronakommissionen kommer till Vårdarenan 2021. Det går att ställa frågor digitalt till honom och till övriga talare. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Vad har Ivos generaldirektör, en mas från Sollentuna och två marar från Malmö respektive Norrköping gemensamt? Jo, den 16 mars kan du möta dem alla på Vårdarenan.

Ämnen i artikeln:

CoronakommissionenIvoHemsjukvårdÄldreomsorg

DM


För tredje året i rad arrangerar Dagens Medicin Agenda Vårdarenan. Under två dagar finns fem spår med olika inriktningar som det går att hoppa emellan. Nytt för i år är att hela arenan är digital.

– Du som inte bor i Stockholm slipper resa hit. Dessutom spelas hela Vårdarenan in så kan du inte följa arenan live kan du titta på den när du vill efteråt, säger Annika Carpman, moderator för det kommunala spåret och till vardags redaktör för nyhetstjänsten Kommunal Hälsa. 

”Kompetensförsörjning och samverkan på väg mot den nära vården” är rubriken på den kommunala delen av av årets arena. Är svensk äldreomsorg verkligen så bristfällig som den ofta utmålas?
– Det är en mycket bra fråga. Våra nordiska grannländer har onekligen lyckats att skydda sina allra sköraste bättre. Vi får besök av professor Marta Szebehely som förklarar vad hon anser att det beror på. Hon har bland annat försett Coronakommissionen med underlag till deras första delrapport som kom innan jul och handlade om äldreomsorgen.

Från Coronakommissionen kommer veteranen Göran Stiernstedt. Han ska tillsammans med bland andra Attendos vd Martin Tivéus och Ivos generaldirektör Sofia Wallström delta i ett panelsamtal om en äldrevård som hamnat i blickfånget efter åratal i skuggan. 

– Coronakommissionen vill ha kommunala läkare och Ivo har kritiserat samtliga regioner för bristande läkarmedverkan på äldreboenden. Det blir ett intressant samtal. Ivo har fått hård kritik från läkare som inte känner igen sig i myndighetens slutsatser.

Åhörarna kan ställa frågor till talarna under hela dagen?
– Ja, vi har en digital funktion för detta så det är bara att ösa på med frågor. Vi lovar att besvara så många som möjligt under dagen. 

Vad får jag som mas inte missa?
– Masen Ida Lorenzson från Sollentuna delar med sig av sina erfarenheter från covid-19 och vägen framåt för en fungerade äldreomsorg. Det kommer också två marar, Mia Svensson Burghard från Malmö och Mika Levin-Smeds från Norrköping, som berättar hur pandemin påverkar deras jobb. 

Det verkar vara stort fokus på corona?
– Fast det finns ett liv efter corona också. Professor Lars Sandman frågar sig hur vården kan gå vidare med de prioriteringar som gjorts under covid-19. En annan professor, Ingmar Skoog, kommer att tala om förebyggande åtgärder för att förbättra hälsan hos äldre och få ett gott åldrande, säger Annika Carpman. 

Under dagen koras också Årets brobyggare, utmärkelsen som hyllar samarbete och bekämpar stuprörstänk. Förra året gick priset till NU-sjukvården.

Hela programmet för Vårdarenan finns här

Relaterat material

Coronakommissionen vill ha kommunala läkare 

Bakläxa för regionernas äldrevård 

Läkare vänder sig mot kritiken från Ivo 

Stor rehabskuld väntar efter corona

Masens bästa tips för att hantera covid-19

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev