söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Kommuner behöver ge äldre mer mat

Publicerad: 19 januari 2022, 07:35

Undernäring är vanligt bland äldre med omsorg, enligt Livsmedelsverket. Arkivbild.

Foto: Getty Images

Sex av tio kommuner serverar sex mål mat eller mer på alla sina äldreboenden. Men det duger inte, enligt Livsmedelsverket.

Ämnen i artikeln:

Äldreomsorg

T

TT


Fler kommuner behöver bli bättre på att förebygga undernäring bland äldre inom den kommunala omsorgen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Sex av tio kommuner uppger att man serverar sex eller fler måltider på alla sina särskilda boenden, visar en rapport från Livsmedelsverket. Den siffran är något bättre än när man senast undersökte saken 2018. Men det är inte tillräckligt bra, menar myndigheten.

Läs mer: 230 kommuner saknar dietist 

– Det är alldeles för få fortfarande. För en äldre person med dålig aptit kan sex små måltider vara skillnaden mellan liv och död, säger Emelie Eriksson, projektledare på Livsmedelsverket, till radion.

Undernäring är vanligt bland äldre med insatser från omsorg enligt Livsmedelsverket. För att förebygga det är det viktigt med små och flera energi- och proteintäta måltider över hela dygnet.

Läs mer: Måltidsmiljön viktig för trivseln 

– Just eftersom att äta fyra måltider eller färre eller att ha en nattfasta på elva timmar eller längre kan kopplas till risk för undernäring, säger Emelie Eriksson.

209 av landets 290 kommuner svarade i undersökningen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev