Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Kommuner får bakläxa för coronahanteringen

Publicerad: 2 februari 2021, 15:12

Nu får också kommuner och privata utförare kritik av Ivo för brister i den medicinska vården på äldreboenden under covid-19.

Foto: JOHANNA LUNDBERG/BILDBYRÅN

Flera kommuner och privata utförare får kritik från Ivo för sin coronahantering på äldreboenden.


Ämnen i artikeln:

IvoCovid-19

Tidigare har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserat samtliga regionerna för vården på äldreboenden under pandemin. Nu har myndigheten också presenterat sina observationer efter en fördjupad journalgranskning hos 55 kommuner och privata utförare.

Enligt Ivo finns exempel på ansvariga som inte säkerställt en acceptabel bemanning och tillgång till medicinsk utrustning. För få sjuksköterskor har varit på plats och enligt Ivo finns fall där sjuksköterskor fått direktiv om att avstå besök hos covidpatienter.

Generell brist på omvårdnadspersonal har lett till svårigheter att sätta in vak hos en döende patient, enligt tillsynsmyndigheten.

Personal- och kompetensbristen har också medfört svårigheter att se till att patienterna har fått den behandling som läkare beslutat.

Likt regionerna kritiseras också kommunerna för bristande journalföring.

– Vi ser brister i ansvaret för de äldre på särskilda boenden, framför allt kring bemanning och kompetens, som gör att förutsättningar saknas för att ge dem en god och nära vård och behandling utifrån det individuella behovet, säger Ivos generaldirektör Sofia Wallström, i ett pressmeddelande.

Efter kritiken mot regionerna i november förra året fick Ivo massiv kritik från läkarhåll för att dra för stora slutsatser utifrån ett alldeles för vagt och litet underlag. Många regioner vände sig också mot myndighetens slutsatser att äldre på boenden inte fått individuella läkarbedömningar.

De kommuner och privata utförare som nu fått kritik av Ivo har på sig till den 15 mars att vidta förbättringar och redovisa dessa för myndigheten.

Relaterat material

Bakläxa för regionernas äldrevård 

Läkare vänder sig mot kritiken från Ivo 

”Ivo-rapportens syn på kvalitet leder fel” '

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IvoCovid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev