Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Kommuner omplacerar ovaccinerad personal

Publicerad: 12 oktober 2021, 08:27

Tanken är att ge den aktuella personalen nya sysslor där de inte är fysiskt nära vårdtagarna. Exempel är städning, matlagning och varuinköp.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Arjeplog och Uppsala är två kommuner där politikerna har tagit beslut om att hemtjänstpersonal som inte covidvaccinerats ska omplaceras.


Ämnen i artikeln:

HemtjänstModeraternaSocialdemokraterna

Tanken är att ge den aktuella personalen nya sysslor där de inte är fysiskt nära vårdtagarna. Exempel är städning, matlagning och varuinköp.

Läs mer: Kommun omplacerar inte vaccinvägrare 

Arjeplog var tidigt ute i september.

– Jag har inte fått några signaler om negativa bemötanden. Personalen har accepterat att vi har ställt frågor, och vi har även försökt att få de som inte har velat vaccinera sig att faktiskt göra det, säger socialchef Robert Cortinovis till Norran.

I Uppsala är det politiska stödet för omplacering av ovaccinerad personal brett. Såväl Moderaterna som Socialdemokraterna står bakom åtgärden.

– Vi har försökt ha tålamod och vänta in ett nationellt stöd i frågan, men vi har nu konstaterat att det dröjer och att vi måste gå fram själva, säger Eva Christiernin (S), ordförande i äldrenämnden, till Upsala Nya Tidning.

Det innebär att personal vid Uppsalas hemtjänst, äldrevård och annan omsorg inom kort kommer att omplaceras om de antingen inte är vaccinerade, eller inte vill uppge ifall de är det.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev