fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Låg vaccinationstäckning bland undersköterskor

Publicerad: 16 mars 2022, 08:20

Arbetaryrken med mycket låg vaccinationstäckning bland män är exempelvis städare, murare och takmontörer, medan det bland kvinnor handlar om apotekstekniker och tandhygienister. Foto: Drago Prvulovic / TT

Undersköterskor är i lägre grad fullvaccinerade mot covid-19 än tjänstemän med en hög position på arbetsplatsen. Det visar en ny rapport från Centrum för arbets- och miljömedicin i region Stockholm.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegion StockholmCovid-19ÄldreomsorgHemtjänstHemsjukvård

T

TT


Inkomst, födelseland och en individs position på arbetsmarknaden är faktorer som spelar in när det kommer till vaccinationstäckning inom olika yrkesgrupper i Stockholms län. Enligt rapporten från Centrum för arbets- och miljömedicin, Camm, är skillnaderna kraftiga och undersökningen har identifierat i vilka yrkesgrupper det kan finnas behov av särskilda insatser.

Läs mer: Vården har kavlat upp ärmen 

”Det finns länder som involverat arbetsplatserna i sin vaccinationsstrategi. Våra resultat ger ett underlag för att diskutera om vi också bör göra det”, skriver Maria Albin, professor i arbets- och miljömedicin på Camm, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar att det är en högre vaccinationstäckning hos höga tjänstemän än hos personer inom arbetaryrken med låga kvalifikationskrav. Snickare och kockar är exempel på yrken med låg vaccinationstäckning bland män, medan det bland kvinnor handlar om undersköterskor, de som jobbar med hemsjukvård och på äldreboende, personliga assistenter och vårdbiträden.

Grafiken visar yrken med låg och mycket låg vaccinationstäckning bland män och kvinnor. Foto: JOHAN HALLNÄS/TT

Undersökningen visar att det finns ett samband mellan inkomst och födelseland – men betydelsen av de faktorerna varierar mellan olika yrkesgrupper. Enligt Camm syns de största skillnaderna mellan personer födda inom och utanför Norden, med yrken inom byggsektorn, städ, sophämtning och renhållning.

För kvinnor blir effekten av hur hög eller låg inkomst de har särskilt tydlig, menar Camm. Skillnaden i vaccinationstäckningen mellan högsta och lägsta inkomsttertialen (inkomstfördelningen uppdelat i tredjedelar) var 15 procent. Det är 11 procent mer jämfört med män.

I de yrkesgrupper där vaccinationstäckningen var låg eller mycket låg kan det bli problem när många arbetare inte är skyddade mot allvarlig sjukdom. Inte minst för dem som jobbar som undersköterskor, inom hemtjänsten eller som personliga assistenter – yrken med låg vaccinationstäckning som innefattar kontakt med känsliga grupper.

”Arbetsmarknadens parter har tidigare tagit upp vaccination på eller i anslutning till arbetsplatsen som en väg att öka vaccinationstäckningen”, skriver Maria Albin.

En låg vaccinationstäckning kan även innebära ökad risk för smittspridning mellan anställda och hög sjukfrånvaro under perioder med hög virusspridning.

Amanda Alvarsson/TT

Läs också: 

Fakta: Yrken med låg och mycket låg vaccinationstäckning

Män

Yrken med låg vaccinationstäckning:

Butikshandlare inom fackhandeln, butikshandlare inom dagligvaror, fastighetsskötare, kockar och kallskänkor, buss- och spårvagnsförare, träarbetare, snickare, restaurang- och köksbiträden, lager- och terminalpersonal, lastbilsförare och städare

 

Yrken med mycket låg vaccinationstäckning:

Murare, städare, takmontörer, ställningsbyggare, samt grovarbetare inom bygg och anläggning.

 

Kvinnor

Yrken med låg vaccinationstäckning:

Ekonomiassistenter, övriga kontorsassistenter och sekreterare, butikssäljare inom fackhandeln, butikssäljare inom dagligvaror, barnskötare, restaurang- och köksbiträden, undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende, personliga assistenter, vårdbiträden och städare.

 

Yrken med mycket låg vaccinationstäckning:

Buss- och spårvagnsförare, tandhygienister, apotekstekniker, övrig hemservicepersonal och städare.

 

Källa: Camm.

Fakta: Om Camm:s undersökning

Resultaten som visar skillnaderna mellan män och kvinnor baseras på medianen (värdet för data som delar materialet i två lika stora delar). I medianyrket var täckningsgraden bland män 78 procent och bland kvinnor 82 procent.

Det innebär att de yrken som klassas ha låg vaccinationstäckning har en procentsats på under 78 procent för män och 82 procent för kvinnor. Kategorin ”mycket låg vaccinationstäckning” har en procentsats som ligger under 52 procent för män och under 62 procent för kvinnor.

Analyserna omfattar 1 038 025 personer bosatta i Stockholms län den första mars 2020 i åldrarna 18–64 år med giltig yrkeskod.

Av dem hade 817 136 fått minst två doser coronavaccin fram till och med den elfte januari 2022.

I studien mäts vaccination som dubbelvaccination, alltså, att personen fått två sprutor för att räknas som fullvaccinerad.

 

Källa: Camm.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev