Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Läkare får sälja receptfritt

Publicerad: 1 april 2008, 11:54

Det blir 18-årsgräns för den som vill köpa receptfria medel på ICA. Och även läkare ska få sälja receptfritt. Men bara om de är anställda av ett privat företag.


- Ja det är lite konstigt, men så blir det. Kommunallagen förbjuder landsting och kommuner att bedriva sådan verksamhet men privat drivna vårdcentraler kan göra det, säger apoteksmarknadsutredaren Lars Reje, som lämnar över sin utredning kring försäljningen av receptfria läkemedel utanför apotek i dag, den 1 april.

Läkarförbundet har kritiserat hans tidigare förslag att läkare inte ska få driva apotek. Men när det gäller försäljning av receptfritt blir det alltså grönt ljus från Lars Reje.

- Eftersom det inte handlar om läkemedel som förskrivs ser jag ingen anledning att lägga några sådana restriktioner, säger han.

Över huvud taget ska det bli få restriktioner kring de receptfria medlen från den 1 april 2009 om regeringen följer Lars Rejes förslag. Den som börjar sälja receptfritt ska anmäla detta till Läkemedelsverket som blir tillsynsmyndighet. Däremot är det kommunerna som ska sköta den löpande tillsynen.

En restriktion är att receptfritt inte får säljas i lokaler där det serveras alkohol. När det gäller placeringen i butikerna ställer Lars Reje upp två krav: antingen ska medlen vara utom räckhåll för kunderna eller så ska de finnas på platser där någon i butiken har uppsikt över dem.

- Personalen ska bara få ge råd utifrån det som står på bipacksedlarna. Om de får frågor som går utanför det ska de hänvisa till hälso- och sjukvården eller apotek, säger Lars Reje.

Det blir Läkemedelsverket som ska bestämma vilka substanser som ska få säljas i handeln. Lars Rejes bedömning är att det kommer att handla om cirka 80 produkter, i stort sett samma som i dag säljs av apoteks­ombuden.

I utredningen föreslås en åldersgräns på 18 år för inköp av receptfria medel. Detta motiverar Lars Reje med att egenvård bygger på att man har erfarenhet av de medel som säljs och för att ha detta krävs att man är vuxen.

Läs hela utredningen på regeringens hemsida Läs tidigare artikel: Utredares förslag om receptfritt kritiseras

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev