Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Läkarens chef: Det finns inget skäl till uppsägning

Publicerad: 19 december 2008, 13:01

Chefen står fast vid att en våldtäktsdömd man är lämplig som läkare.


Dagens Medicin avslöjade i onsdags att en läkare, som är dömd för våldtäkt av en kvinna och misshandel av ett litet barn, sedan 2005 jobbar på en hälsocentral i Södra Älvsborg.

Arbetsgivaren kände till domen mot läkaren då han anställdes.

Nu har Thomas Tegenfeldt, chef för Socialstyrelsens enhet för behörighet och patientsäkerhet, givit regionala tillsynsenheten i Göteborg i uppgift att starta en utredning för att klargöra om läkaren ska få behålla sin legitimation.

Men områdeschefen där läkaren jobbar håller fast vid sin ståndpunkt att det var rätt att anställa honom trots domen.

– Min bild är att vi inte gjort något fel i hanteringen av ärendet. Vi gjorde en noggrann genomgång vid anställningen. Nu har vi påbörjat en ny genomgång sedan drevet satts i gång i pressen, men jag ser inte att det finns något skäl till uppsägning.

Chefen uppger också att man i samband med anställningen hade kontakt med Socialstyrelsen och att den dåvarande verksamhetschefen frågade hur de skulle hantera läkarens dom.

– Då fick vi svaret att straffet är avtjänat och det är inget att bry sig i, säger områdeschefen.

Ingen på Socialstyrelsen kan bekräfta kontakten med arbetsgivaren i Södra Älvsborg, och Göran Mellbring, enhetschef på den regionala tillsynsenheten i Göteborg, kan inte minnas att någon kontaktade honom i frågan 2005.

Nu är han ansvarig för att sätta i gång utredningen om läkaren.

– Det innebär att vi tittar på hans dom och gör en juridisk bedömning utifrån vägledande utslag i likartade fall i länsrätt och kammarrätt, säger Göran Mellbring.

Läkarens sjukdomsbild kan bli avgörande.

– Jag vill inte uttala mig i sakfrågan, men vederbörande har ju bedömts som psykiskt sjuk och bedöms nu som frisk. Det kan betraktas som en positiv omständighet. Och han har ju sonat sitt brott, säger Göran Mellbring.

Relaterat material

Dömde läkaren: "Jag var sjuk då och jag är frisk nu"

Fackordföranden tveksam till våldtäktsdömd läkarstudent

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev