fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Läkarnas parti tar var tredje röst i Östergötland

Publicerad: 18 september 2006, 19:25

VAL 2006. Sverige har fått ett nytt stort sjukvårdsparti. Vrinnevilistan, som slåss för sjukhuset i Norrköping, överträffar alla prognoser och blir tredje största parti i Landstinget i Östergötland.


I takt med att östgötarnas landstingsröster redovisades blev stämningen allt mer extatisk bland det 50-tal sympatisörer som hade samlats till Vrinnevilistans valvaka i centrala Norrköping.

Partiet skördar enorma framgångar i och runt Norrköping, där det blir största parti bland landstingsväljarna med 29,8 procent.

- Det är fantastiskt att östgötarna har röstat för förändring och att man visat oss, som är ett nytt parti, detta förtroende, säger Helene Andersson Molina, ST-läkare i ortopedi och andranamn på Vrinnevilistans valsedlar.

Lars-Göran Pettersson, överläkare vid Vrinnevisjukhuset och förstanamn på partiets lista, är också mycket nöjd.

- Vi har inte haft några annonser i tidningarna, inte en enda affisch, så detta är oerhört. Vrinnevilistan är inte ett parti, det är en folkrörelse, säger han.

Cirka 8 000 röster krävs för att Vrinnevilistan ska ta sig in i landstingsfullmäktige. Partiet får 28 487 röster, eller 11,2 procent.

Post som landstingsråd väntar  Framgången är så stor att Lars­Göran Pettersson kan hänga av sig läkarrocken och bli heltidspolitiker. Vrinnevilistan får med all sannolikhet en landstingsrådspost.

- Vi har inte bestämt vem som ska ta det uppdraget. På ett sätt borde det bli jag, men vi ville fälla bytet innan vi delade upp det, och jag älskar mitt yrke, så vi får se, säger Lars-Göran Pettersson.

Socialdemokraterna är de stora förlorarna i Östergötland med endast 33,9 procent av rösterna.

- Att det gått så här beror på att det har funnits en upprördhet mot att vi gått för hårt fram med våra strukturförändringar och att vi därför har trampat på folksjälen i Norrköping, säger det avgående landstingsrådet (s) Paul Håkansson.

Han ville på valnatten inte avslöja om han kommer att bli oppositionslandstingsråd.

- Till skillnad från andra avgår jag inte på valnatten, säger han.

Vrinnevilistans viktigaste frågor är att Vrinnesjukhuset ska vara kvar som akutsjukhus med dygnet runt-öppen kirurgi, att Universitetssjukhuset i Linköping profileras tydligare mot högspecialiserad vård och att Lasarettet i Motala ska få en större bredd, och inte som nu i stort sett bara vara ett ortopediskt centrum.

Valresultatet innebär att de borgerliga måste samarbeta med Vrinnevilistan för att få majoritet. Under valrörelsen har det tidvis varit frostigt mellan den borgerliga alliansen och Vrinnevilistan. De borgerliga partierna har anklagat Vrinnevilistan för att tillhöra s-sidan, medan Helene Andersson Molina har sagt att partiet ska utnyttja en vågmästarposition maximalt.

Marie Morell (m), som kan bli nytt sjukvårdslandstingsråd, säger att alliansen ska inleda förhandlingar med Vrinnevilistan. Men första steget för alliansen blir att tala sig samman om hur långt den kan sträcka sig i olika frågor, före diskussionerna med Vrinnevilistan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev