Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Landsting får avstegsavtal godkända

Publicerad: 20 juni 2007, 11:32

I morgon, torsdag, kan de första avstegsavtalen som gäller ett helt landsting träda i kraft. Då träffas parterna i Kalmar och Jönköping för att underteckna avtal som Läkarförbundets förhandlingsdelegation nu har godkänt.


Ännu har inget avtal om avsteg från arbetstidslagens bestämmelser på landstingsnivå trätt i kraft.
De avtal som tecknas av de lokala parterna måste godkännas av Läkarförbundets förhandlingsdelegation och fram till i förra veckan var det enbart avtalet i Landstinget Dalarna som godkänts.

Det avtalet har trots att parterna är överens inte undertecknats av landstingsledningen, med motiveringen att avtalet inte får förhandlas lokalt eftersom det inte är kostnadsneutralt.

Men redan denna vecka ser det nu ut som att lokala avstegsavtal kommer att träda i kraft i flera landsting. Detta sedan Läkarförbundet centralt godkänt avtalen för Västernorrland, Jämtland, Jönköping och Kalmar.

– De här avtalen har legat mer eller mind­re klara, men vi ville vänta för att se om ett centralt avtal skulle få effekt på de lokala, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Sedan avtalsförhandlingarna mellan förbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, lagts på is över sommaren har Läkarförbundet valt att godkänna de väntande avtalen.

– Vi ville att de parter som är överens skulle få godkänt inför sommaren. Vi hoppas att fler lokala avtal ska komma in nu, förklarar Eva Nilsson Bågenholm.

Kompledigheten kan flyttas

De lokala avtal som nu godkänts har olika utformning, men grunden i alla är att de möjliggör avsteg från arbetstidslagens krav om elva timmars sammanhängande dygnsvila och gör att kompledighet inte måste läggas i direkt anslutning till beredskap då läkaren blivit störd.

I två landsting har läkarföreningen och landstingsledningen stämt möte i morgon, torsdagen den 21 juni, för att formellt underteckna avtalen.

– Jag kan inte se att det finns några hinder för att avtalet ska träda i kraft omedelbart. Vi har arbetat fram avtalet tillsammans och båda parter har varit nöjda, säger Mats Hoppe, personaldirektör i Landstinget i Jönköpings län.

Också Håkan Petersson, personaldirektör i Landstinget i Kalmar län, hoppas att deras avstegsavtal kan träda i kraft på torsdag.

– Vi har resonerat fram avtalet tillsammans med Läkarföreningen under lång tid, ända sedan i höstas och vi har i princip levt efter detta hittills i år, säger han.

Västernorrland var först med att teckna ett lokalt avstegsavtal, men den första versionen fick underkänt av Läkarförbundet.

Förhandlingschef Eva Bystedt har när Dagens Medicin når henne ännu inte fått någon information om att det nya avtalet godkänts.

– Men det är utomordentligt, vi har ju hela tiden varit överens.

Hoppas på fart i förhandlingen

Det var just arbetstidsfrågan som gjorde att de centrala avtalsförhandlingarna mellan Läkarförbundet och SKL ajournerades, förklarar Eva Nilsson Bågenholm.

– Vi har försökt hitta andra lösningar än ändringar i de allmänna bestämmelserna, men har inte nått ända fram.

Bengt Hultberg, ordförande i Jönköpings läns läkarförening, hoppas att de avtal som nu träder i kraft kan underlätta de centrala förhandlingarna med SKL.

– Om vi blir några stycken som skriver under nu så ser man att det går att lösa de här frågorna lokalt.

Förhandlingarna återupptas den 24 augusti. Eftersom avtalet löper ut den 30 juni har parterna kommit överens om att förlänga det tillsvidare, med sju dagars uppsägningstid.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev