Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Landstingen får fortsätta vänta på statliga pengar

Publicerad: 27 februari 2009, 11:52

Landstingen får fortsätta vänta på statliga pengar

I går tände Anders Borg (m) hoppet. I dag, fredag, släckte Mats Odell (kd) det. Det blir inga pengar till landstingen förrän tidigast i vårpropositionen.


Det var på torsdagen som finansminister Anders Borg lämnade besked som av många tolkades som att regeringen kunde vara på väg att anslå pengar till de hårt pressade kommunerna och landstingen. Efter en frågestund i riksdagen sa finansministern enligt Ekot att det är tydligt att sektorn behöver resurstillskott.

– Vi vet att mer resurser till kommunerna för att förhindra att det blir fler uppsägningar nu när skatteintäkterna viker är en effektiv åtgärd, sade Anders Borg enligt Ekot.

Men den som hade hoppats att dagens särskilda debatt i riksdagen om kommunernas ekonomi skulle följas upp av tydligare utfästelser om mer pengar blev besviken.

Kommunminister Mats Odell tonade snarast ner de förväntningar som Anders Borg hade skapat, rapporterar TT.

– Vi måste vara kloka hushållare och väga alla berättigade behov emot varandra, så att resurserna räcker genom hela krisen, sade Mats Odell.

Thomas Östros, ekonomisk talesperson för socialdemokraterna, var inte oväntat kritisk.

– Sätt stopp för de ofinansierade skattesänkningarna. Vi har inte råd att låna till skattesänkningar för dem som har det bäst, sade han enligt TT.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev