fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Lång väntan på yrkebevis för undersköterskor

Publicerad: 31 juli 2023, 06:30

Socialstyrelsen har fått in över 35 000 ansökningar om yrkesbevis sedan undersköterska blev en skyddad titel den 1 juli 2023. Arkivbild.

Foto: Fredrik Persson/TT

Sedan de 1 juli är undersköterskor en skyddad yrkestitel. Men det stora antalet ansökningar på kort tid har orsakat långa väntetider för att få sitt bevis, enligt Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

Juli 2023Senaste nyttVecka 31SocialstyrelsenÄldreomsorgHemtjänst

TT


Socialstyrelsen har förberett sig i två år för den stora mängden ansökningar och ett 70-tal personer arbetar med ärenden. Men i dag är det nu oklart om hur lång tid det tar för att få sitt bevis utfärdat.

Läs också: Skyddad titel ger inte undersköterskor högre lön

Hittills, fram till och med klockan 10.00 på fredag förmiddag, har myndigheten tagit emot 35 326 ansökningar och utfärdat 3 998 bevis.

– Det här är nytt område där Socialstyrelsen inrättat nya verksamheter. Tidigare har det inte varit möjligt att ansöka om bevis för skyddad yrkestitel som undersköterska, säger Marika Lingonblad-Öhlund, enhetschef vid Socialstyrelsen.

Hon pekar på att tiotusentals personer ställts sig i kön.

– Givet den stora mängden ansökningar inom så kort tid gör att väntetiden kan vara längre ett tag framöver, förklarar Lingonblad-Öhlund.

Hon påpekar dock att myndigheten ser att ansökningstakten mattas av.

Enligt Socialstyrelsen hanteras ansökningarna i turordning och de kan ta olika lång tid att handlägga beroende på bland annat vilka handlingar som ska granskas.

Dessutom säger myndigheten att vissa ärenden kan vara mer komplexa än andra:

– Det beror på en mängd olika faktorer när det gäller att bedöma om den sökande uppfyller kriterierna för att kunna få ett bevis om skyddat yrkestitel för undersköterska. Vård- och omsorgsutbildningen har sett olika ut genom åren och det kan vara en utmaning, säger Marika Lingonblad-Öhlund.

Under 2020 fanns det knappt 180 000 personer som arbetade som undersköterskor i landet. Dessutom finns det ytterligare ett par hundra tusen personer i närliggande yrken som behandlingsassistanser och vårdbiträden, som kan komma att söka den skyddade yrkestiteln.

Läs också: Läkarstudenter blir omvårdnadsassistenter efter lagändring

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev