måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Larm om vikariebrist i äldreomsorgen

Publicerad: 19 juli 2023, 06:20

Kommunals ordförande Malin Ragnegård vill se nationella riktlinjer kring bemanning i äldreomsorgen.

Foto: Fredrik Sandin Carlsson/Adam Wrafter/Bildbyrån

Arbetsmiljön i äldreomsorgen är ansträngd och sommarbemanningen anses otillräcklig. Det visar en enkät från fackförbundet Kommunal, som vill se omedelbara krafttag.

Ämnen i artikeln:

KommunalÄldreomsorg

TT


I sommar kommer inte personalen inom svensk äldreomsorg att räcka till. Jämfört med förra sommaren kommer bemanningen vara likvärdig eller sämre, samtidigt som det är svårare att hitta sommarvikarier.

Läs också: Ovanligt trögt för äldreomsorgen att hitta sommarvikarier

Det visar fackförbundet Kommunals enkätundersökning som har besvarats av 119 lokalt fackliga representanter.

Personalen riskerar en ohälsosam arbetsmiljö med hög stressnivå. Den ansträngda bemanningen drabbar också äldre som får sämre kvalitet på sin äldrevård och situationen är allvarlig, enligt förbundsordförande Malin Ragnegård.

– Det är skrämmande att det ser ut på det här viset, säger hon.

– Det är tyvärr inte förvånande. Men det gör en otroligt arg och besviken att det inte finns högre ambitioner inom äldreomsorgen och att inte fler försöker mer, utan att det fortfarande tillåts att vara på det här viset med den kroniska underbemanningen.

I undersökningen från 2022 uppgav 73 procent att tillgången på sommarvikarier under juni-augusti var otillräcklig eller katastrofal. I årets undersökning uppger 49 procent att det har varit ännu svårare att rekrytera än i fjol.

Delvis beror svårigheterna att hitta sommarpersonal på bristande framförhållning hos kommunerna, enligt Ragnegård.

– Man är jämt ute i sista minuten i stället för att tänka långsiktigt och hållbart året om. Att man i stället bemannar upp så att det finns marginaler och luft i systemet så att det inte hela tiden är precis på gränsen så att allt faller ihop så fort något händer.

Läs också: Tusentals har ansökt om titeln undersköterska

Samtidigt finns regionala skillnader och exempel där äldreomsorgen fungerar bra. I Falkenberg har en mer långsiktig planering resulterat i att kommunen har en bemanning som är hållbar och fungerar.

– Det går om viljan och ambitionerna finns, men tyvärr verkar den inte finnas på allt för många håll, säger Ragnegård.

Fackförbundet menar att de regionala skillnaderna visar att äldreomsorgen inte är lika för alla. Därför vill de se åtgärder från politiskt håll. Tidigare har nationella bemanningsriktlinjer efterfrågats och nu kräver Kommunal även att regeringen tillsätter en kriskommission.

– Det finns mycket att göra och det går att göra mycket om man bara har viljan och rätt ambitioner. Jag hoppas verkligen att det kommer en förändring, så här kan det inte fortsätta.

Läs också: Brister på äldreboenden i alla kommuner

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev