Kommunal Hälsa
Lättade restriktioner för äldre
Publicerad: 22 oktober 2020, 06:40
”Det här kommer inte att innebära en större belastning på sjukvården”, säger Folkhälsomyndighetens Johan Carlsson om de slopade rekommendationerna för äldre och riskgrupper. Han och socialminister Lena Hallengren betonar att nu har alla samma ansvar för att skydda sig själv och andra. Bilden är från en tidigare presskonferens. Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån
Äldre och andra i riskgrupper ska omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen, meddelar socialminister Lena Hallengren.
T
TT
De särskilda rekommendationer som gällt för landets 70-plussare och personer i andra coronariskgrupper tas bort.
– För att skydda sig själva och för att minska smittspridningen har de gjort stora uppoffringar, säger Lena Hallengren (S) på torsdagens pressträff.
I dag vet man mer om coronaviruset, enligt socialministern. Därför får nu alla i Sverige samma ansvar för att skydda sig själva och andra.
Hallengren betonar vikten av att följa de allmänna råd och rekommendationer som finns.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att trycket på vården i landet har minskat och att färre läggs in för vård:
– En viktig anledning till det är att gruppen 70 år och äldre och andra riskgrupper tagit ett enormt stort ansvar, säger Johan Carlson.
– Vi kan se i våra analyser att det här har haft stor effekt.
Johan Carlson vid Folkhälsomyndigheten tror inte att de nya råden kommer att påverka vården.
– Det här kommer inte att innebära en större belastning på sjukvården, säger han.
På frågan om man har haft för tuffa råd för äldre och riskgrupper säger Carlson:
– Det är en balans. Det har å ena sidan visat att det sparat många från svår sjukdom. En balans i förväg är svår att bedöma, säger han.
I en analys från Folkhälsomyndigheten ser man att de psykiska besvären hos äldre är betydande, berättar Carlson.
– Det är inte rimligt att den här gruppen ska bära det här ansvaret i det lång loppet, säger Johan Carlson.
Vidare säger Johan Carlson att bördan måste fördelas jämt över befolkningen eftersom viruset är något vi kommer att få leva med under en lång tid.
Folkhälsomyndigheten införde de allmänna råden för att motverka smittspridningen i Sverige den 1 april. Då råddes bland annat personer över 70 år att i möjligaste mån begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och undvika att vistas på platser med många människor.
Rekommendationerna har därefter legat fast, trots att många hoppades på en lättnad för de äldre redan i maj. Det ansträngda läget inom sjukvården ledde då till att Folkhälsomyndigheten valde att behålla den rådande linjen.
Totalt har 5 929 personer nu dött efter att ha smittats av covid-19 i Sverige.
Relaterat material