Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

LO-familjen enig om satsning på de lägsta lönerna

Publicerad: 25 oktober 2022, 10:32

Kommunals ordförande Malin Ragnegård (till vänster) och LO-ordförande Susanna Gideonsson anländer till ABF-huset där LO:s representantskap samlas och diskuterar lönekrav inför avtalsrörelsen 2023.

Foto: Claudio Bresciani/TT

LO:s 14 medlemsförbund, där Kommunal är ett, har enats om gemensamma lönekrav i kommande avtalsrörelse. Framförallt rör det sig om en låglönesatsning.

Ämnen i artikeln:

KommunalToppnyheterToppnyheter Kommunal Hälsa

T


De olika LO-förbunden har kommit överens om att avtalsförhandlingar ska genomföras som samordnade förhandlingar.

– Framförallt har vi enats om en låglönesatsning. De lägst avlönade LO-medlemmarna klarar sig inte i dag, säger LO-ordföranden Susanna Gideonsson.

Att LO fattar beslut om en samordnad avtalsrörelse innebär att förbunden går fram med samordnade krav mot arbetsgivarna, skriver fackförbundet Kommunal på sin webbplats. 

Några siffror om vilka lönekrav förbunden kommer att ha finns inte ännu, de väntas komma om någon vecka, oklart exakt när än så länge.

– Det är viktigt att vi inte sätter en siffra redan i dag, det kan hända så oerhört mycket ännu, säger Susanna Gideonsson.

Det LO-familjen hittills är enig om är principerna, ett första steg, att de lägst avlönade ska få mer i procent räknat. Det påminner om tidigare avtalsrörelser, nu har låglönesatsningen kryddats något ytterligare, med krav på att golven i avtalen höjs mer än lönerna i stort.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev