Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

M och S vill ha Jönköpingsregion

Publicerad: 1 mars 2011, 13:17

Moderaterna och Socialdemokraterna i Jönköpings län är överens om att bilda Region Jönköping. Därmed stängs dörren för en storregion med Jönköping, Östergötland och Kalmar.


Moderaterna har sedan tidigare drivit linjen att Jönköping ska bilda region på egen hand. När Socialdemokraterna nu ansluter sig till detta förslag finns det en tydlig politisk majoritet för att bilda en Jönköpingsregion.

Syftet är att få en kraftfull och sammanhållen regional arena för framtida regionala tillväxt- och utvecklingsarbete samt hälso- och sjukvård  skriver de båda partierna i ett gemensamt uttalande.

Målsättningen är att landstingsfullmäktige och länets alla kommunfullmäktige ska fatta beslut i regionfrågan under 2011. En ansökan om att få bilda region ska sedan lämnas till regeringen före årsskiftet.

Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet säger nej och vill istället se en storregion med Jönköping, Östergötland, Kalmar och eventuellt Kronoberg och Blekinge. Men drömmen om storregionen Östra Götaland ser nu alltså ut att stanna vid en dröm.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev