Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kommunal Hälsa

Många av Vårdförbundets strejkåtgärder skjuts upp

Publicerad: 21 april 2008, 09:34

Allt tyder på att Vårdförbundets strejk bryter ut vid lunchtid i dag. Men strejken kommer inte att bli så kraftfull som varslats.


Detta beror på att fem av de nio landsting där strejk i dag bryter ut har anmält delar av strejken som samhällsfarlig. Om strejkhandlingarna verkligen är samhällsfarliga eller ej ska avgöras av en särskild nämnd bestående av oberoende, fackliga och arbetsgivarrepresentanter. Denna nämnd ska dock inte sammanträda förrän klockan 14 i dag, alltså två timmar efter att strejken brutit ut.

Innan nämnden har avgjort huruvida en åtgärd är samhällsfarlig eller inte kan strejkåtgärden inte påbörjas. Cirka 2 500 av Vårdförbundets medlemmar omfattas av den strejk som bryter ut i dag. Hur många av dessa som inte kommer att få strejka till följd av anmälningarna till nämnden är ännu oklart, men enligt uppgifter till TT på söndagskvällen handlar det om ungefär en tredjedel.

Utöver anmälningarna om samhällsfara har de varslade landstingen och kommunerna även inkommit med ungefär 200 ansökningar om dispenser från konfliktåtgärderna.

Trots att strejken med allra största sannolikhet bryter ut klockan 12 i dag verkar parterna inställda på att ta upp förhandlingar inom en inte alltför avlägsen framtid.

– Jag utgår från att vi på olika sätt ska ta kontakt med Vårdförbundet under den närmaste tiden, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsdelegation, till Dagens Nyheter.

– Strejken har inget egenvärde, utan vi vill teckna ett centralt avtal, säger Vårdförbundets ordförande, Anna-Karin Eklund.

Läs hela bevakningen av Vårdförbundets lönestrid. Klicka här.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev