Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Masarna kan få ansvar för HVB-hem

Publicerad: 15 december 2016, 09:28

Arkivbild.

Foto: Thinkstock.


Ingen har övergripande ansvar för hälso- och sjukvårdsinsatser inom den sociala barn- och ungdomsvården. Nästa år kan det utredas om detta ska hamna på masarnas bord.

”När samordningen brister är det barnen som far illa.” Så skrev två medicinskt ansvariga sjuksköterskor, masar, i Lund respektive Malmö i Dagens Medicin i höstas. De syftade på ensamkommande unga som placerats på hem för vård eller boende, HVB, och gav exempel: Ett barn i Gävle fick dubbel läkemedelsdos i en vecka, och på Gotland saknades planering av behandling mot depression för ett barn på HVB.

Nu har socialdepartementet flaggat för att låta Socialstyrelsen utreda om kommunernas masar bör får ansvar för dessa barn, enligt Bitte Fritzson, enhetschef på Socialstyrelsen.

– Det är ingen som har någon övergripande koll på att de får den hälso- och sjukvård som de behöver. En variant är att mas har det ansvaret. Men då måste nog lagstiftningen ändras, säger hon.

Utredningsuppdraget skulle i så fall omfatta den sociala barn- och ungdomsvården. Dit hör barn som bor på HVB, exempelvis på grund av missbruk eller psykosociala problem samt flyktingungdomar, och eventuellt barn med funktionsnedsättningar som har insatser enligt LSS.

Mas-mar-föreningens ordförande Ulla Olsson är positiv till att masarna eventuellt får ansvaret för den sociala barn- och ungdomsvården.

– Men om masarna ska kunna ta ansvar för HVB och liknande måste hälso- och sjukvårdsansvaret ligga på kommunerna. I dag står primärvården för ansvaret men det är kommunal personal på boendena. Ibland kan HVB-hemmen säga att det inte fungerar med primärvården, och vill att masarna säger till dem. Men det går inte.

Nästa fråga är om masarna hinner med även detta ansvar, enligt Ulla Olsson.

– Om uppdraget ökar måste kommunerna se om arbetet kan göras av en mas eller om vi behöver flera.

Vill du läsa mer?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Nyhetstidningen direkt i brevlådan, 34 nr per år
Överblick, fördjupning och snabb uppdatering om svensk hälso- och sjukvård

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 795 kr ex. moms (ord. pris 3 495 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev