Kommunal Hälsa
Miljarder att tjäna på fallprevention
Publicerad: 8 juni 2022, 08:31
Socialstyrelsen beräkningar visar att fallolyckor bland äldre kostar uppåt 17 miljarder kronor per år. Broddar kan minska äldres fallfrekvens på vinterväglag med 58 procent enligt rapporten ”Fallprevention – en kostnadseffektiv åtgärd?” Genrebild.
Foto: Getty Images
Bort med mattkanter, sätt broddar på skorna när det är halt ute och träna med fysioterapeut. Det är tre konkreta åtgärder som håller äldre på benen, visar en färsk rapport från Socialstyrelsen.
Enligt Socialstyrelsens rapport Fallprevention – en kostnadseffektiv åtgärd? ramlar varje år cirka 100 000 personer som är 65 år eller äldre så illa att de behöver hjälp av vården. Förutom lidande för den enskilde innebär det stora kostnader för samhället.
Läs mer: Fallolyckor vanligaste orsaken till sjukhusvistelse
– Våra beräkningar visar att fallolyckor bland de 65 år och äldre kostade 16,8 miljarder år 2020 så det handlar om väldigt stora summor. Det vi främst har sett i vårt arbete är att det är särskilt viktigt att arbeta förebyggande för hemmaboende äldre, innan de råkar ut för en fallskada, säger Thea Enhörning, utredare vid Socialstyrelsen, ett pressmeddelande.
Prislappen för fallskador
• Genomsnittlig kostnad för lindrigt skadade personer till följd av fallolycka
uppskattas till cirka 7 500 kronor.
• Genomsnittlig kostnad för svårt skadade personer till följd av fallolycka
uppskattas till cirka 273 600 kronor. De största kostnaderna är
slutenvård och behov eller utökat behov av omsorg efter fallolycka.
• För svårt skadade personer beräknas även kostnader till följd av informell vård av anhöriga. Den kostnaden uppskattas till 10 500 kronor per svårt skadad person.
• Genomsnittlig kostnad för avlidna till följd av fallolycka uppskattas till
cirka 106 000 kronor. De största kostnaderna är till följd av slutenvård och
obduktioner.
Källa: Socialstyrelsen.
Av de nära 17 miljarderna var 11,3 miljarder kronor direkta kostnader för kommuner och regioner i form av bland annat vård, rehabilitering, läkemedel och obduktioner.
Men det går med hyfsat små medel att förebygga falloIyckor. I rapporten lyfter Socialstyrelsen fram fysisk träning instruerad av legitimerad personal, omgivningsanpassning inklusive hjälpmedel och användning av broddar på vinterväglag som tre effektiva och evidensbaserade åtgärder.
Fysisk träning kan minska äldres fallrisk med 15 procent. Broddar kan minska fallfrekvensen på vinterväglag med hela 58 procent medan omgivningsanpassning och förskrivning av hjälpmedel kan minska fallrisken med 21 procent, enligt myndigheten.
Anpassning av omgivningen kan innebära att en arbetsterapeut går igenom risker för fall som finns i den enskildes bostad och ser till att de blir åtgärdade, till exempel tar bort höga mattkanter och trösklar.
När det gäller fallprevention i särskilt boende är de evidensbaserade metoderna färre, konstaterar Socialstyrelsen.
– I särskilt boende arbetar man ofta med kombinerade åtgärder kopplade till exempelvis fall, nutrition och sjukdomstillstånd, snarare än enbart till fallrisk. Många åtgärder är också kopplade till assistans från personal, som hjälp vid av- och påklädning och förflyttning, och det forskas det inte på. Men en adekvat bemanning kan vara en viktig nyckel för att minska fall i särskilt boende, säger utredaren Thea Enhörning.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.