Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Missbruk kräver bra samtalsteknik

Publicerad: 18 april 2005, 09:05

Om man ska hjälpa patienter med alkoholproblem är det viktigt att våga vara tyst. Det rådet ger Peter Valverius, läkare vid beroendepsykiatrin på Norrlands universitetssjukhus.


En patients alkohol- och drogproblem kan vara svåra att tala om. För många är det svårt att ta mod till sig och berätta om sitt missbruk för en läkare.

Enligt Peter Valverius är ett vanligt misstag att läkaren inte vågar vara tyst. Han pekar på en studie som har visat att få läkare klarar av att vänta på ett svar. Med en tystnad på i genomsnitt sju sekunder var det psykiatrerna som lyckades bäst. Bland allmänläkarna på vårdcentralerna låg genomsnittet på tre sekunder.

- Patienten kanske bara hämtar andan för att svara på frågan - då är det viktigt att läkaren visar respekt och inte stressar till nästa fråga, säger Peter Valverius.

Hans råd är också att inte avskräcka patienten genom att fråga hur mycket han eller hon dricker. I stället kan man nysta fram sanningen genom att strukturerat gå tillbaka och tillsammans kartlägga de senaste tillfällena patienten drack alkohol.  - Det handlar om att vinna patientens förtroende, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev