onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

”Mycket lättare att göra läkemedelsgenomgångar” – mas om digitala ronder i glesbygd

Publicerad: 6 juli 2021, 13:01

Digitala ronder visade sig vara ett bra komplement till befintliga läkarinsatser i två glesbygdskommuner. (Arkivbild)

Foto: Getty Images

Många var initialt skeptiska när det skulle börja rondas digitalt i två kommuner i södra Lappland. Men efter att ha testat att ha med läkare via surfplatta har tongångarna vänt. En fördel är att det alltid är samma läkare som är med på ronden.

Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenKryHemsjukvårdÄldreomsorg

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Både patienter och medarbetare var i början oroliga för att tekniken inte skulle fungera. Men oron var obefogad.

– Det fungerar jättebra. Det är mycket lättare att göra läkemedelsgenomgångar och uppföljningar, sa Oksana Renström, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Malå kommun, på ett webbinarium under Almedalsveckan.

Tillsammans med representanter från forskningsinstitutet Rise, Region Västerbotten och nätläkarbolaget Kry pratade hon om digifysiska vårdmöten. Bakgrunden är att Rise driver ett projekt för att undersöka om digitala vårdkontakter bland annat kan stärka läkarkontinuiteten i glesbygd, i det här fallet Region Västerbottens närsjukvårdsområde södra Lappland. 

Läs mer: Hon dödar myter om cellprov på Youtube 

Thomas Fritz, digitaliseringsstrateg hos Region Västerbotten, berättade att regionen utgör 13 procent av Sveriges yta men att endast 2,7 procent av landets befolkning bor där.

– Det är verkligen glest befolkat. Vi har stora problem med kompetensförsörjningen och vi är tvungna att ta in rätt mycket hyrpersonal till en ganska dyr kostnad, sa han.

Under sju månader har kommunerna Malå och Vilhelmina testat digitala ronder på fem boenden med drygt 70 personer. Ett antal personer i eget boende med hemsjukvård har också provat lösningen där läkare är med via surfplatta.  

Masen Oksana Renström menar att för multisjuka äldre med fysiska eller kognitiva svårigheter är det extra viktigt med läkarkontinuitet. Men att det är svårt att få till när det råder läkarbrist. 

– Eftersom det inte funnits fasta läkare på Malå sjukstuga har det varit svårt att göra långsiktiga planeringar för våra patienter. Till exempel att kunna genomföra läkemedelsgenomgångar, planera för brytpunktssamtal och lägga upp vårdplaner, sa hon.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

En stor fördel med de digitala ronderna är just att det alltid är samma läkare som deltar, en som dessutom har geriatrik som specialistkompetens. Vid behov av fysiska besök tar läkaren kontakt med läkare som finns på sjukstugan i Malå.

– Vi är nöjda med det här arbetssättet och vill fortsätta efter projektets slut, sa Oksana Renström.

Läs mer: Hemtjänsten trivs med jobbet – trots usel arbetsmiljö

Även regionen är nöjd och vill breddinföra arbetssättet.

– Vi funderar på hur vi kan skala upp det. Det är för bra för att hamna på någon slags projektkyrkorgård, sa Thomas Fritz. 

Han menar att det är tillsammans med kommunerna som regionen kan skapa god och nära vård. Västerbotten tittar på nya former av samverkan, och då kommer det digitala att vara ett viktigt verktyg, 

– I Region Västerbotten är digitaliseringen lika med verksamhetsutveckling med teknik. Det vill säga att vi inte bara kan använda teknik som förändringsfaktor utan den måste gå hand i hand med verksamhetsutveckling. Vi måste göra det tillsammans med verksamheten, sa Thomas Fritz.

Under webbinariet visades en film där läkaren var med via en surfplatta hemma hos en patient. I filmen säger patienten, en äldre kvinna, att hon hade varit emot det i början men nu tyckte att det var jättebra med digitala vårdmöten.

– Det är det bästa som hänt. Bäst är kontakten som man får direkt. Jag har aldrig fått så mycket hjälp förut och jag har aldrig mått så bra.

Forskningsprojektet

Startade i maj 2020 och håller på till och med oktober i år. Partners är Rise,  Glesbygdsmedicinskt Centrum, Region Västerbotten, Malå kommun, Kry och Civic Tech.

Källa: Rise.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev