Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kommunal Hälsa

Nedläggningar hotar Kullbergska

Publicerad: 11 maj 2011, 14:14

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm riskerar att bli av med flera mottagningar. Nu höjs röster för att kommunen ska gå in och driva sjukhuset tillsammans med landstinget.


Ämnen i artikeln:

Kullbergska sjukhuset

Det väntade underskottet inom vården i Landstinget Sörmland har fått politikerna att dra i bromsen. I början av juni ska tjänstemännen presentera ett sparförslag som förhoppningsvis ska räta upp den ekonomiska utvecklingen.

Men redan nu har detaljer om förslaget presenterats för de anställda, och också hamnat i medierna.

Enligt lokaltidningen Katrineholms-Kuriren, som först presenterade förslaget i sin helhet, finns det förslag om att lägga ned flera specialistmottagningar på Kullbergska sjukhuset, bland annat kirurgi, ortopedi, och urologi.

Landstinget svarade snabbt med att själva lägga ut samma material, men hälso- och sjukvårdschefen Jörgen Striem framhåller att förslaget än så länge är ett arbetsmaterial som fortfarande kan förändras.

Den politiska oppositionen reagerade mot att nås av informationen via medierna.

– Uppgifterna i medierna är helt nya för oss. Vi har inte tidigare tagit del av dessa förslag, säger Kristina Fransson, talesperson i sjukvårdsfrågor för Moderaterna i landstinget, i ett pressmeddelande.

Moderaterna framhåller att de tycker att landstinget ska utreda vilka vinster som skulle göras vid privat drift av sjukhuset innan man beslutar om stängningar av mottagningar eller kliniker.

Kristdemokraterna lanserar ett annat sätt att rädda sjukhuset. I ett gemensamt pressmeddelande skriver deras gruppledare i Landstinget Sörmland och Katrineholms kommun att man bör undersöka möjligheten att kommunen och landstinget driver sjukhuset tillsammans.

– Kullbergska sjukhuset är en ödesfråga för Katrineholms framtid. Ett gemensamt ansvar skulle innebära att vi får vara med och utforma vården i Katrineholm, säger Joha Frondelius, gruppledare för KD i kommunfullmäktige, i ett pressmeddelande.

Läs hela sparförslaget här:

Åtgärdsplan enligt LSN § 24/2011 för ekonomisk balans i hälso- och sjukvården

Ämnen i artikeln:

Kullbergska sjukhuset

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev