Kommunal Hälsa
Nu ska kommuner och regioner lära sig om fördelarna med fallprevention
Publicerad: 23 februari 2023, 14:42
Fallolyckor är en av de tio vanligaste dödsorsakerna bland personer över 70 år, enligt äldreministern Anna Tenje.
Foto: Getty Images, Jonas Ekströmer/ TT
Kommuner och regioner behöver bli bättre på att förebygga fallolyckor. Det tycker regeringen som ger Socialstyrelsen i uppdrag att dra igång en informationsinsats om fallprevention. (1 kommentar)
Regeringen vill att kommuner och regioner ska informeras om fördelarna med att arbeta för att motverka fallolyckor. Jobbet att upplysa går till Socialstyrelsen som också ska ta med mat och måltiders betydelse i det preventiva arbetet.
Läs också: Miljarder att tjäna på fallprevention
"Ett aktivt förhållningssätt till fallprevention i kommuner och regioner kan bidra till färre fallskador och ökad livskvalitet för äldre", skriver regeringen i ett pressmeddelande.
I samma pressmeddelande konstaterar äldreminister Anna Tenje (M) att 70 000 personer läggs in på sjukhus varje år på grund av en fallskada.
"Fall är en av de tio vanligaste dödsorsakerna bland personer över 70 år och närmare 1 000 personer över 65 år dör varje år på grund av fallolyckor. Därför är det oerhört viktigt att kommuner och regioner prioriterar att proaktivt förebygga fallolyckor. Dessa olyckor medför stort mänskligt lidande och det förebyggande arbetet måste stärkas", säger Anna Tenje (M).
Vid SKR:s kompetensförsörjningskonferens i slutet av förra året sa chefsekonom Annika Wallenskog att fallolyckor i hemmet är ett område där förebyggande insatser snabbt kan ge sänkta kostnader. Gruppen äldre som ramlar och slår sig är i dag en stor utgiftspost i vården. De kommer in på sjukhus, drabbas av vårdrelaterade infektioner, skrivs ut och blir omhändertagna inom äldreomsorgen.
– Om vi kan få ner antalet personer som skadar sig i hemmet så skulle vi kunna spara jättemycket resurser. Det tycker jag är något som kommuner och regioner tillsammans kan satsa på för att minska efterfrågan på arbetskraft, sa Annika Wallenskog i december 2022.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
2023-02-24
Jättebra initiativ att försöka förhindra fall i hemmet! Ta gärna hjälp av pensionärsorganisationerna som redan är riktade mot detta! I Botkyrka tar vi upp det på seniorveckan med en disputerad fysioterapeut.
Britta