Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Ny utbildning ska ge hemsjukvården status

Publicerad: 11 oktober 2018, 12:19

Maria Müllersdorf, akademichef på Mälardalens högskola, startar Sveriges första specialistutbildning för sjuksköterskor inom hemsjukvård.

Foto: Dennis Ylikangas/Bildbyrån

Nästa höst räknar Mälardalens högskola med att dra i gång landets första specialist­utbildning för sjuksköterskor inom hemsjukvård. Magister­utbildningen blir ettårig, på halvfart, och mestadels webb­baserad.


Ämnen i artikeln:

Karriärsöndag

Uppåt 400 000 personer fick förra året hjälp av hemsjukvården på något sätt. Det gör hemsjukvården till ett av Sveriges största ”sjukhus”. Om några år kommer den sannolikt att vara störst i takt med att allt mer vård flyttar ut från sjukhusen.

– Vi ser att sjukvården förskjuts mer och mer mot hemmet, och att sjukhusen blir mer och mer specialiserade. Men när vi pratar med de som ansvarar för kommunal sjukvård hittar de inte någon specialistutbildning till sina sjuksköterskor trots att det är ganska avancerade uppgifter som utförs i hemsjukvården, säger Maria Müllersdorf, akademichef på Mälardalens högskola.

Hemsjukvården omfattar i dag alltifrån enklare såromläggningar och provtagningar till avancerad cancer- och palliativ vård. Det är ett komplext arbete som ofta bedrivs ensamt i någon annans bostad.

– Dels måste du kunna jobba förebyggande med bland annat nutrition, munhälsa och diabetes. Dels måste du kunna jobba med det akuta, att kunna göra avancerade medicinska bedömningar om någon ska skickas till sjukhus eller inte. Du måste också kunna jobba med palliativ vård och med olika lagstiftningar, säger Maria Müllersdorf.

Mälardalens högskola planerar att initialt ge den nya utbildningen som fristående kurser med start hösten 2019. Ett år senare, hösten 2020, hoppas man omvandla kurserna till ett helt program på magisternivå.

Mycket ligger än så länge på planeringsstadiet, men Maria Müllersdorf tror att ett av behörighetskriterierna för att bli antagen kommer att vara att man ska ha arbetat några år kliniskt som sjuksköterska.

Kursinnehållet är ännu inte heller spikat. Akuta bedömningar, palliativ vård och det förebyggande arbetet kommer sannolikt att hamna på schemat. Likaså välfärdsteknik, enligt Maria Müllersdorf.

För att veta vad som mer behövs efterlyser hon input från professionen. Vilken kompetens saknas i dag? Vilka organisatoriska utmaningar finns och hur ska kompetensförsörjningen lösas? Den 5 november bjuder Mälardalens högskola därför in till en inspirationsdag i Stockholm om hur utbildningen ska utformas.

Sjuksköterskor inom hemsjukvården är välkomna att delta gratis.

– Vi hoppas att de som är på golvet ska komma och bidra i workshops om vad som saknas och vad som behövs i hemsjukvården, säger Maria Müllersdorf.

Även Anna Nergårdh, som utreder den nära vården och Sips (samordnad individuell plan) framtid, kommer. En annan utredare, Kenth Nauclér, deltar med sin då pinfärska utredning om specialistsköterske­utbildning och hur man kan underlätta för vårdgivare att låta personal vidareutbildas. Praktiska exempel på samarbeten över professionsgränserna utlovas också under dagen.

Maria Müllersdorf ser specialistutbildningen som en statushöjare:

– Absolut, att ha möjlighet till en karriärutveckling visar att hemsjukvård är viktigt!

Seminarium: Specialistsjuksköterska i hemmet

Måndagen den 5 november finns chansen att sätta agendan för framtidens hemsjukvård och vara med och påverka en framtida specialistutbildning för hälso- och sjukvård i hemmet. Läs mer här: Specialistsjuksköterska i hemmet

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Karriärsöndag

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev