Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Nya varslet leder till bråk

Publicerad: 3 maj 2008, 08:03

Vårdförbundets tredje strejkvåg, som är varslad till den 16 maj, kommer att vålla problem för sjukvården i många kommuner.


Dalarna är det län som har flest varsel inom den kommunala sektorn lagda för nästa konfliktomgång. Där är 14 av länets 15 kommuner varslade.

– Det kommer att bli mycket bråk och diskussioner om detta varsel. Det handlar nästan uteslutande om sjuksköterskor vid kommunernas korttidsboenden. Det kan bli stor oreda, säger Stefan Larsson, ordförande för Vårdförbundet i Dalarna.

Totalt har runt 30 sjuksköterskor, enhetschefer och samordnare i Dalarna varslats om strejk i Vårdförbundets tredje konfliktomgång.

– Men konflikten kommer att påverka långt fler, tror Stefan Larsson.

De två första varslen i vårdkonflikten omfattade drygt 300 kommunalt anställda sjuksköterskor.

Det tredje varslet gäller ytterligare 140 kommunala sjuksköterskor i nyckelpositioner vid korttidsboenden där patienter vårdas i väntan på annan vård eller annat boende.

De kommunala sjuksköterskorna är i minoritet i Vårdförbundets konflikt. En förklaring är att en stor andel av dem arbetar inom hemsjukvården, en verksamhet som Vårdförbundet vill undanta från konflikten.

– Vi vill inte att konflikten ska ske hemma hos sjuka människor därför är den sektorn undantagen. Den kommunala sjukvården ses annars som en sidolinje, men där bedrivs mycket avancerad sjukvård av våra medlemmar, säger Ingrid Frisk, vice ordförande i Vårdförbundet.

Sedan tidigare har 43 kommuner påverkats av vårdstrejken. I och med det tredje varslet kan ytterligare ett 40-tal kommuner dras in i vårdkonflikten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev