Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Nyköpings lasarett ställer in all planerad vård

Publicerad: 2 juni 2022, 06:51

Nyköping och Oxelösund är på torsdagen utan vatten. Det påverkar både sjukhus, hemtjänst och äldreboenden.

Foto: Anna Littorin / TT

UPPDATERAD Stora delar av Nyköpings och Oxelösunds kommuner är sedan i natt utan vatten efter en läcka. All planerad vård på Nyköpings lasarett ställs in. Även äldreomsorgen påverkas.


Ämnen i artikeln:

Region SörmlandÄldreomsorgHemtjänstMälarsjukhusetToppnyheter

En vattenhuvudledning gick av vid halv tre natten till torsdag, strax utanför Nyköping. Enligt räddningstjänsten står både Nyköping och Oxelösund sen dess helt utan vatten.

Läs också: Sörmland ogiltigförklarar avtal med Joint Academy 

Tekniker från Nyköpings kommun har stängt av vattnet. Läckan upptäcktes på en åker strax söder om Skavsta.

– Vattenläckan är identifierad och lagning kommer att påbörjas när vattnet har pumpats bort, säger Anna Nilheimer, kommunikationschef på Nyköpings kommun.

Region Sörmland är i stabsläge sedan i morse och har beslutat att ställa in all planerad vård på Nyköpings lasarett. Sjukhuset har i likhet med övriga kommunen knappt något vattentryck kvar.

– Den akuta vården är prioriterad, säger Fredrik Gustavsson, pressansvarig på Region Sörmland.

De flesta ambulanser skickas till Katrineholm och Eskilstuna, uppger SVT Sörmland.

– Akuta larmpatienter som åker med blåljus kommer fortsatt till Nyköping. Andra patienter som inte är tidskritiska kommer att transporteras till andra sjukhus. De åker till Katrineholm och Eskilstuna i nuläget, säger Magnus Johansson, regional sjukvårdsledare, till SVT.

Från klockan 09.30 på torsdagen hänvisas blivande föräldrar till Mälarsjukhuset.

Vårdcentralerna i Nyköping och Oxelösund har öppet som vanligt, men kan komma att prioritera den vård som kan genomföras. Det skriver Region Sörmland på sin hemsida.

Vattenläckan har stor påverkan på båda kommunerna och vattentankar är på väg ut. Äldreboenden prioriteras. Hemtjänsten i Oxelösund har gått upp i stabsläge för att ordna vatten.

– Vi har tagit beslut i ledningsgruppen om att köpa in vattendunkar och hämta vatten på anvisade platser. Sen tar vi med det i våra bilar hem till våra brukare, säger Kristina Percero, förvaltningschef för äldreomsorgen.

Hemtjänsten kommer leverera vatten även till de som inte har hemtjänst varje dag.

– Även den hemtjänstgruppen inne i stan som egentligen bara cyklar har fått en bil så att de kan åka och hämta vatten.

Förskolor och skolor i centrala Nyköping håller stängt under torsdagen. Det finns fritidsverksamhet för barn vars föräldrar har samhällsviktiga funktioner.

Enligt räddningstjänsten har 9 000 kubikmeter vatten läckt ut. Senast Nyköping hade en läcka av den här storleken var 2011. Innan vattnet är bortpumpat vid läckan kan kommunen inte komma med någon prognos för när vattnet kan släppas på igen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev