Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Olivia Wigzell utreder mal och mar i kommunerna

Publicerad: 22 december 2020, 15:04

Foto: Foto: Gorm Kallestad


Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell ska utreda en ny äldreomsorgslag och ett eventuellt införande av mar och mar i kommunerna.


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetLena HallengrenSocialstyrelsen

Bakgrunden till utredningen är bland annat de brister i äldreomsorgen som blivit tydliga under coronapandemin.

Förutom en helt ny äldreomsorgslag ska Olivia Wigzell utreda hur tillgången på sjuksköterskor och läkare kan bli bättre inom äldreomsorgen. Utredningen ska också se över om det ska införas medicinskt ansvarig läkare, mal. och medicinskt ansvarig för rehabilitering, mar, i kommunerna. 

Utredningen ska också ta fram en nationell omsorgsplan för äldreomsorgen.

Planen ska kunna användas för att bedöma innehåll och kvalitet på verksamheter i äldreboenden och hemtjänst. Det kan till exempel gälla storleken på bemanning, personalens kompetens eller innehållet i olika insatser för de äldre.

Sveriges läkarförbund välkomnar beskedet om att ett eventuellt införande av mal ingår i utredningen.

– En medicinskt ansvarig läkare i kommunerna behövs för att stärka den medicinska kompetensen i äldrevården. Behovet av detta har blivit än tydligare under pandemin, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet, i ett pressmeddelande

Kommunerna har möjlighet att anställa medicinskt ansvariga läkare redan i dag, men det är inget tvång. 

– Vi hoppas dessutom att utredningen får mandat att ge förslag på ökad statlig styrning. Staten behöver reglera en miniminivå för läkarmedverkan på äldreboendena. Medicinsk kompetens behöver finnas tillgänglig dygnet runt, säger Sofia Rydgren Stale ordförande i Sveriges Läkarförbund.

Arbetsterapeuterna har drivit frågan om mar i flera år. I ett skriftligt uttalande på förbundets hemsida säger ordförande Ida Kåhlin att det är en välkommen utredning. 

”Vi ser fram emot att få samverka med utredaren om lagförslaget kring en medicinskt ansvarig för rehabilitering i varje kommun. Det är en central funktion för att skapa både kvalitet som patientsäkerhet i kommunernas rehabiliteringsinsatser och en förutsättning för att säkerställa att alla får den rehabilitering de behöver och har rätt till”.

Utredningen ska vara klar senast den 30 juni 2022.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev