söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Ovanligt trögt för äldreomsorgen att hitta sommarvikarier

Publicerad: 16 maj 2023, 08:57

Hundratals vikarier saknas fortfarande till äldreomsorgen i sommar. Genrebild.

Foto: Getty Images

Personalläget inom vården är som vanligt ytterst ansträngt inför sommaren. Drygt en månad innan midsommar saknar vissa kommuner över 200 vikarier för att klara bemanningen.

Ämnen i artikeln:

SemesterÄldreomsorgHemtjänst

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Umeå kommun, med cirka 130 000 invånare, saknar i mitten av maj 250 sommarvikarier till äldreomsorgen. För att hitta nya vikarier har chefer delat ut flygblad och raggat personal på stan, rapporterar lokala medier.

Läs också: Det här gäller om chefen vill att du avbryter semestern

– Vi behöver 250 vikarier till för att alla ordinarie medarbetare ska kunna ta ut sin semester under sommaren, säger Charlotta Lindqvist Barsk, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende i Umeå kommun, till SVT Nyheter Västerbotten.

Även till omsorgen i Skellefteå saknas 250 sommarvikarier, skriver Folkbladet.

Arvika kommun behöver i sommar totalt 350 vikarier för att klara bemanningen inom vård och omsorg. I dagsläget saknas dock 100 personer för att täcka behoven, uppger SVT Nyheter Värmland.

– Jag vädjar om hjälp med att lösa behovet av vikarier för att våra medarbetare ska kunna få sin semester som de så väl behöver, säger Eva Nilsson, verksamhetschef vård och omsorg i Arvika kommun, till SVT.

I Vaggeryd kommun ”fattas åtminstone ett 20-tal vikarier”, uppger Jnytt. Bristen är som störst inom hemtjänsten och särskilda boenden.

— Vi brukar klara av det till slut men jag tror aldrig jag varit med om att det varit så trögt, säger äldreomsorgschef Liv Svensson till tidningen.

Krokoms kommun saknar drygt 80 sommarvikarier till vård och omsorgen, uppger SVT Nyheter Jämtland. Timvikarier och medarbetare som har tidsbegränsade anställningar inom hemtjänst, särskilt boende eller stöd och service kan få en sommarbonus på 6 000 kronor om de arbetar mer än 300 timmar under perioden 19 juni–27 augusti.

– Vi står i mitten av maj och vet inte vad vi ska göra, säger Anna Berkestedt Jonsson som är förvaltningschef i Krokoms kommun till SVT.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev