fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Polis utreder dödsfall på äldreboende

Publicerad: 15 september 2023, 08:51

Åklagare och polis utreder ett dödsfall där fel läkemedel getts. Genrebild.

Foto: Getty Images

En person avled efter att läkemedel förväxlats på ett äldreboende i Västra Götalands län. Nu utreds dödsfallet av polis som grovt vållande till annans död.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaSenaste nyttIvoÄldreomsorg

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Det var personal på det aktuella äldreboendet som själv slog larm om att en boende hade fått fel läkemedel. Det kontaktade kommunens sjuksköterska som i sin tur kontaktade jourläkaren, uppger lokala medier.

Läs också: Inget åtal om dödshjälp på äldreboende

Läkaren gjorde bedömningen att personen kunde vara kvar på boendet med regelbundna kontroller. Tillståndet förvärrades dock och personen fördes med ambulans till sjukhus, där den senare avled.

Sjukhuset polisanmälde dödsfallet eftersom det fanns ”anledning att misstänka att brukaren inte dött en naturlig död”, skriver Nya Lidköpings-Tidningen.

I dagläget är det oklart om felmedicinering låg bakom dödsfallet. Händelsen utreds som grovt vållande till annans död, rapporterar P4 Skaraborg.

Polisen granskar bland annat den avlidnes journaler, går igenom läkemedelslistor och håller förhör med anställda i kommunen.

– För att kunna veta vad som hänt måste man naturligtvis hämta in uppgifter från personer och även få in medicinsk kompetens, säger åklagaren Jakob Holmberg till radion.

Kommunen har anmält dödsfallet enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Medarbetaren som förväxlade läkemedlen är omplacerad medan utredning pågår, enligt lokala medier.

Läs också: Vårdförbundet larmar om brister i delegering av läkemedel

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev