Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Råd för besök på äldreboenden följs upp

Publicerad: 6 november 2020, 08:25

Ivo ska följa upp tillämpningen av Socialstyrelsens föreskrifter om besök på äldreboenden. (Arkivbild)

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Besöksförbudet togs bort – i stället ska nya föreskrifter se till att äldre kan ta emot släkt och vänner på sina boenden utan att riskera att bli virussmittade. Nu ska Ivo granska om de följs och fungerar.

Ämnen i artikeln:

IvoSocialstyrelsen

T


Det är regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) som ger Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, uppdraget. På TT:s fråga om hon har fått indikationer på att riktlinjerna inte följs, svarar hon:

– Nej, det kan jag inte säga. När vi tog bort besöksförbudet var det viktigt att ha vägledning, rutiner och föreskrifter på plats för att kunna ha säkra besök. Det här uppdraget är till för att följa upp det.

Besöksförbudet infördes från den 1 april och togs inte bort förrän den 1 oktober. Då var Socialstyrelsen färdig med föreskrifter om hur smittsäkra besök kan genomföras. Nu har smitta dock kommit in på äldreboenden igen på sina håll.

Besöksförbud åter?

Men det är inte aktuellt, enligt Lena Hallengren, att återinföra besöksförbud.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men det är viktigt att komma ihåg att det handlar om 85 000 individer på 1 700 boenden. De har haft ett väldigt begränsat umgänge.

Den information hon har fått, säger hon, är att det nu är i huvudsak personal som smittar, inte besök.

– Jag tycker inte att det i dag finns något som talar för att vi skulle begränsa möjligheten för människor som lever sin sista tid i livet att träffa sina nära kära när utomhusbesöken blir svårare att få till, säger hon.

Ske säkert

Hon upprepar att besöken måste ske på ett säkert sätt. Det finns heller inget hinder att lokalt avråda från besök.

Hallengren tillägger att det för Ivo inte i första hand handlar om att hitta fel eller brister, även om Ivo i så fall kan bestämma om vite. Uppdraget handlar lika mycket om att att hjälpa äldreboenden att göra rätt, om det behövs.

Ivo ska rapportera till regeringen den 1 december.

Lars Larsson/TT

Relaterat material

Vanligt med lokala besöksrutiner på äldreboenden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev