söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Rapport ser potential i ny teknik – men också brister

Publicerad: 12 juni 2023, 08:00

Digitala lösningar inom äldreomsorgen får både ris och ros av användarna i Vårdanalys rapport.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Nya digitala lösningar inom äldreomsorgen gillas av både personal och äldre. Men det finns också en oro för att tekniken dels ska ersätta fysisk kontakt, dels öka arbetsbelastningen. Det är kontentan i en ny rapport från Vårdanalys som ger såväl äldres som medarbetares perspektiv på välfärdsteknik.

Ämnen i artikeln:

Myndigheten för vård- och omsorgsanalysÄldreomsorgHemtjänst

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Tre av fyra äldre tror att tekniken kan frigöra tid för personalen. Nio av tio äldre tror också att tekniken kan förbättra kommunikationen med personalen. Lika många äldre ser dock en risk för att teknik ska minska den fysiska kontakten med människor, visar Vårdanalys rapport Digital potential – Utvärdering av satsningen på digital teknik i äldreomsorgen.

Läs också: Forskare testar demensapp i kommuner

Även medarbetare i äldreomsorgen är överlag positiva till ny teknik. Mobiltelefoner och appar är vanliga arbetsverktyg, särskilt inom hemtjänsten. De används exempelvis till att signera läkemedelslistor, öppna läkemedelsskåp, hantera digitala larmsystem och registrera besök hos brukare.

Att många är vän med tekniken märks i enkätsvar som Vårdanalys återgett i rapporten.

”Jag tycker läkemedelsappen är fantastisk, just att det är en sådan säkerhet, man loggar in och ser vem som har fått eller inte fått medicin. Så det tycker jag är den bästa och lättaste appen. Den gör det tydligt, den gjorde stor skillnad", säger en undersköterska.

”Man ser ju exakta tider när man kommer och går, och det är ju en trygghet för brukare och anhöriga. Om en brukare glömmer att vi varit där och ringer sin anhöriga, så kan vi ändå visa att vi var där. Så det blir säkert och tryggt”, säger en annan undersköterska.

”Personalen är ofta positiv till teknik för brukare, de ser att den hjälper dem. De är mer positiva till det än till de egna systemen”, säger en enhetschef på ett äldreboende.

Läs också: Här är lägenheten som ska höja kompetensen i vården

Den 157 sidor långa rapporten pekar också på att tekniken inte alltid är enkel att hantera för medarbetarna. Flera upplever att den inte är tillräckligt användarvänlig, enhetlig eller robust.

”Det är olika inloggningar, med olika lösenord och olika länkar. Man måste ju ha många koder i huvudet bara för att komma in på till exempel medicinappen”, säger en undersköterska.

”Om roboten ramlar på brukaren, vem står för det? Eller ger en stöt? Och vad händer om läkemedelsroboten spottar ut två doser? Den biten är hinder. Det är mycket juridiska hinder men också det tekniska”, säger en mas.

”Systemen fungerar inte optimalt när de kommer till oss, det ger stress. Vi måste få system som fungerar bättre. Varför är inte systemen mer intelligenta? Det känns som att man jobbar med teknik för äldre frikopplat till teknik för övriga samhället tycker jag”, säger en undersköterska.

Rapporten är baserad på bland annat enkätsvar från drygt 7 400 medlemmar i pensionärsorganisationer mellan 60 och 90 år samt intervjuer med ett sextiotal medarbetare i äldreomsorgen i nio olika kommuner. 151 socialchefer har också svarat på en enkät från Vårdanalys.

Läs också: Digital signering ökar i kommuner

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev