torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Regeringen uppmanar vården rusta för nya värmeböljor

Publicerad: 2 juni 2023, 08:44

”Om vi får en sommar likt den 2018 är det livsavgörande att det finns en god beredskap”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) och uppmanar till en proaktiv krisberedskap.

Foto: Marko Säävälä/TT, Johan Nilsson/TT

Ta höjd för en varm sommar. Uppmaningen kommer från regeringen som vill att kommuner och regioner ser över sina handlingsplaner och beredskap inför väntade värmeböljor.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenAnna TenjeJakob Forssmed ÄldreomsorgHemsjukvårdHemtjänst

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


”Alla verksamheter inom vård och omsorg behöver se över sina handlingsplaner och sin beredskap för en sommar med hög värme, för att kunna skydda särskilt utsatta personer”. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande på fredagen.

Läs mer: Viktigt hantera läkemedel rätt i sommarhettan

Regeringen hänvisar till väderprognoser som varnar för att det kan komma en ny värmebölja i nivå med den som var sommaren 2018. Enligt SMHI var den sommaren extremt varm och solig, med rekordvärme i stor del av södra Sverige och skogsbränder.

”Sommaren 2018 hade Sverige runt 700 extra dödsfall och överdödligheten inträffade främst bland särskilt utsatta grupper som till exempel äldre personer. Utvärderingen av den sommaren visar att en proaktiv krisberedskap är en viktig faktor för att kunna hantera en värmebölja”, säger äldreminister Anna Tenje (M) i pressmeddelandet.

En utvärdering som Socialstyrelsen gjorde efter sommaren 2018 visade att hemsjukvården var mest sårbar, bland annat på grund av bristande samordning mellan kommuner och regioner. Vårdhygien var också en större utmaning vid vård hemma när det var varmt, visade utvärderingen.

Regeringen lyfter nu att det är viktigt att alla verksamheter har en plan och att personal vet hur de ska agera vid en värmebölja. Det är extra viktigt sommartid med många vikarier inom vård och omsorg.

”Om vi får en sommar likt den 2018 är det livsavgörande att det finns en god beredskap. Vi rekommenderar att alla kommuner och regioner ser över vad som bör göras om vi får en värmebölja i sommar”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD), i pressmeddelandet.

Läs mer: Varma sommardagar en plåga för alla på äldreboenden

Råd vid värmebölja

• Vätska. Se till att patienter och brukare får i sig tillräckligt att dricka.

• Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Risken för hälsoproblem ökar påtagligt när temperaturen utomhus når upp till 26 °C eller mer under tre dagar i följd.

• Ordna svalka. En sval dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder. Använd gardiner, persienner och markiser. Vädra på natten när det är svalt.

• Förvara läkemedel rätt. Värmeböljor kan påskynda nedbrytning av aktiva substanser och vara farliga för patienten.

• Ta det lugnt. Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

• Var uppmärksam. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Läkemedel kan vara vätskedrivande och dosen kan behöva justeras. Äldre personer kan ha sämre temperaturreglering och nedsatt förmåga att känna törst.

Källa: Folkhälsomyndigheten, regeringen, Kunskapsguiden.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev