Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Regeringen vill skydda titeln undersköterska

Publicerad: 4 mars 2021, 12:33

”Kompetensen hos en av de största yrkesgrupperna i Sverige behöver säkerställas”, säger socialministern om att skydda titeln undersköterska.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Undersköterska är ett steg närmare att bli en skyddad yrkestitel. Regeringen skickar nu ut förslaget på remiss till lagrådet.


Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgI korthet

I lagrådsremissen föreslår regeringen att endast den som har ett undersköterskebevis ska få använda titeln i yrkesverksamhet. Regleringen innebär att den som obehörigt använder sig av titeln kan straffas med böter. 

– Kompetensen hos en av de största yrkesgrupperna i Sverige behöver säkerställas, och yrket uppvärderas. Med en enhetlig och nationellt fastställd kompetensnivå skapas dessutom en ökad tillit i verksamheterna, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Poängen med en skyddad yrkestitel är, enligt henne, att inte vem som helst kan arbeta som undersköterska. Syftet är dels att stärka kvaliteten och säkerheten inom vård och omsorg, delas att få ordning på kompetenskraven.

Grunden för att få ett undersköterskebevis ska vara att man tagit del av utbildningsinnehållet i gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram som påbörjas efter den 30 juni 2021. Enskilda ska ansöka om beviset hos Socialstyrelsen.

Men enligt de föreslagna övergångsbestämmelserna ska personer som den 1 juli 2023 har en tillsvidareanställning med yrkestiteln undersköterska få fortsätta att använda titeln under 10 år. Därefter behöver de ansöka om och beviljas ett bevis för att fortsatt få använda yrkestiteln.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.

Någon form av reglering av under­sköteskeyrket har vari­t på gång sedan våren 2017 när äldreutredaren Susanne Rolfner Suvanto föreslog en legitimation. Hon påpekade då att fyra av tio undersköterskor i den kommunala äldreomsorgen saknade utbildning för yrket 2015. 

En annan utredare, Harriet Wallberg, föreslog våren 2019 att undersköterska ska bli en skyddad yrkestitel.

Relaterat material

Facket sörjer utebliven legitimation 

Nya krav på undersköterskor år 2025 

Ingen legitimation för undersköterskor

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgI korthet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev