fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Region Dalarna bäst på uppsökande munvård till äldre

Publicerad: 1 oktober 2022, 11:38

I den uppsökande verksamheten ingår bland annat individuell instruktion om den dagliga munhygienen.

Foto: Getty Images

Region Dalarna är bäst i landet på uppsökande munvård till äldre och funktionshindrade, enligt en rapport gjord av Sveriges Kommuner och Regioner.

Ämnen i artikeln:

SKRÄldreomsorgRegion DalarnaToppnyheter Kommunal Hälsa

BH


Under 2021 fick 92 procent i gruppen äldre och funktionshindrade i Region Dalarna en munhälsobedömning. Genomsnittet i hela landet var 45 procent.

Näst bäst i landet var Region Uppsala med 66 procent, följt av Region Kalmar, 63 procent, och regionerna Örebro och Västmanland med vardera 61 procent.

Trots pandemin har cirka 147 000 personer under 2021 nåtts av tandvårdsstödet ”Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård för äldre och funktionshindrade”, enligt rapporten.

Kostnaderna per behandlad varierar mellan regionerna, från 4 115 kronor upp till 7 925 kronor. Den genomsnittliga kostnaden för den aktuella gruppen sett till hela riket var per behandlad 5 778 kronor under 2021.

Läs också: Lösa tänder kan skvallra om hjärthändelser 

I den uppsökande verksamheten ingår, förutom erbjudande om en munhälsobedömning av tandvårdspersonal, individuell instruktion om hur man ska göra den dagliga munhygienen och vid behov tandvård utförd av tandläkare eller tandhygienist.

I regionernas tandvårdsstöd ingår också munvårdsutbildning för vård- och omsorgspersonal. Den genomsnittliga kostnaden per utbildad vård- och omsorgspersonal har varierat under åren och var 167 kronor under 2021.

Rapporten Regionernas tandvårdsstöd – Uppföljning av regionernas särskilda tandvårdsstöd år 2021 finns att läsa här

Läs också: Årets brobyggare ser till hela kroppen 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev