Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Riksrevisionen ifrågasätter öppna jämförelser

Publicerad: 27 maj 2021, 07:12

Riksrevisionen kritiserar systemet som används för att kommunerna ska kunna mäta sig med varandra vad gäller kvalitet i sådant som hemtjänst och äldreomsorg.

Foto: Jessica Gow


Kommunerna rapporterar in massor av uppgifter till Socialstyrelsen för att kunna jämföra sig med andra och bli bättre inom sådant som äldreomsorg och hemtjänst. Men nyttan är liten eftersom vare sig kommunerna, Socialstyrelsen eller regeringen bryr sig så mycket om att följa upp jämförelserna.


Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgSocialstyrelsenHemtjänstI korthet

Det hävdar Riksrevisionen i en rapport där systemet med öppna jämförelser inom socialtjänsten har granskats. Systemet bygger till stor del på att kommunerna lägger ner massor av arbete på att rapportera in uppgifter om olika delar av socialtjänsten, data som de till stor del samlar in genom enkäter till invånare och brukare.

Läs mer: Nya nyckeltal synar hemsjukvårdens blinda fläcka 

”Delar av informationen används för kvalitetsutveckling av kommunernas socialtjänst. Men det gäller endast en mindre del av de omkring 400 indikatorerna som kommunerna rapporterar in,” säger Olof Widmark, projektledare för granskningen i ett pressmeddelande.

Inte heller Socialstyrelsen eller regeringen använder sig så värst mycket av jämförelserna och all den insamlade datan för att regelbundet följa upp hur kommunernas socialtjänst utvecklas.

”Det innebär att det omfattande inrapporteringsarbete som kommunerna utför inte tjänar något tydligt syfte på nationell nivå heller” anser Riksrevisionen.

Riksrevisor Helena Lindberg anser att det är dags att se över systemet.

”Socialstyrelsen bör se över indikatoruppsättningen så att endast de indikatorer som är till tydlig nytta för kvalitetsutveckling ingår. Dessutom behöver kommunerna få mer stöd att använda indikatorerna” säger hon i pressmeddelandet.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev