söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Så många är smittade i äldreomsorgen

Publicerad: 27 januari 2022, 15:09

Socialstyrelsens Iréne Nilsson Carlsson visade på torsdagen siffror som sa att drygt 2 500 personer på särskilt boende och med hemtjänst är bekräftat smittade med covid-19. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Läget inom äldreomsorgen forsätter att vara tufft. 80 kommuner har över 1 procent smittade brukare, enligt Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenÄldreomsorgHemtjänstCovid-19

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Läget i de kommunala verksamheterna är ”oerhört ansträngt”. Det sa Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen, på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om covid-19. 

Läs mer: Lägre löner i privat äldreomsorg 

– På särkilt boende har det varit en väldigt snabb smittökning under 2022. Senaste noteringen som jag har är att 1 496 personer med särskilt boende är bekräftat smittade med covid-19, sa hon.  

Även inom hemtjänsten är smittspridningen utbredd. Siffror från senaste veckan gör gällande att 1 035 personer med hemtjänst testats positivt för covid-19, enligt Iréne Nilsson Carlsson.

Som jämförelse kan nämnas att nära 2 000 personer vårdas på iva eller i annan slutenvård för covid-19.

I lägesrapporterna som Socialstyrelsen får från kommunerna rapporterar fyra att pandemin har en kritisk påverkan på verksamheten och 34 kommuner att den har en allvarlig påverkan. 

– 80 kommuner har över 1 procent smittade brukare, sa Iréne Nilsson Carlsson.

På kort sikt bedömer 79 procent av kommunerna att det blir en försämring av läget. Andelen som gör samma bedömning på lång sikt är 70 procent. 

– Det man framför allt rapporterar till oss är bekymmer med personal, att man har personalbrist. Det är personer som är frånvarande med egen sjukdom, men det kan också vara så att man behöver vabba och även familjekarantän förekommer, sa Iréne Nilsson Carlsson.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev