fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Sju åtgärder ska göra kommunala vården bättre

Publicerad: 13 december 2018, 08:44

För att stötta den kommunala hälso- och sjukvården har Socialstyrelsen tagit fram en åtgärdsplan. Den innehåller sju punkter på vad myndigheten kan bidra med för att förbättra arbetet.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


1. Beskrivning av de regler som styr kommunal hälso- och sjukvård

– Vi kan bli bättre på att beskriva de regler som styr den kommunala hälso- och sjukvården. Lagarna är inte alltid så lätta att tillämpa i praktiken. Vi behöver förklara vad som gäller utifrån ett kommunalt perspektiv, sålla i budskapet så att det blir relevant för kommunerna och kommunicera det bättre, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

2. Stöd till samverkan

– Vi kan bättre samla och sprida information om olika modeller för samverkan, överenskommelser som träffas och organisatoriska lösningar, säger Iréne Nilsson Carlsson.

3. Synliggöra kommunal hälso- och sjukvård

– Vi kan bättre lyfta den kommunala vården i beskrivningarna av hälso- och sjukvården mot beslutsfattare och organisationer, till exempel när vi använder tillgängliga register, säger Iréne Nilsson Carlsson.

4. Stöd till att utveckla mål och nyckeltal

– Vi kan utveckla nyckeltal som kan användas för mål, uppföljning och jämförelser i kommuner. Det är en komplicerad materia. Man behöver fundera på vad målet är, säger Iréne Nilsson Carlsson.

5. Stöd för kunskapsbaserad omvårdnad, prevention, rehabilitering, habilitering

– Vi kan utveckla kunskapsbaserade stöd som är anpassade till kommunernas behov och förutsättningar, till exempel kunskapsstöd oavsett diagnos för multisjuka, säger Iréne Nilsson Carlsson.

6. Stöd till vård vid särskilda diagnoser

– Vi kan också lyfta fram att det finns kroniska patienter i kommuner med bland annat diabetes, hjärtsvikt och kol. De ska få bra vård. En del av de rekommendationer som vi har i våra nationella riktlinjer passar inte för den patientgruppen, säger Iréne Nilsson Carlsson.

7. Stöd till kompetensutveckling

– Vi jobbar redan i dag med att ta fram bland annat webbutbildningar och handledningar för de som ska leda utbildningsaktiviteter. Många av dem som jobbar i kommuner har inte så hög grundutbildning och man behöver stärka upp kompetensnivån. Det är också ganska hög omsättning på personal, säger Iréne Nilsson Carlsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev