Kommunal Hälsa
Sju åtgärder ska göra kommunala vården bättre
Publicerad: 13 december 2018, 08:44
För att stötta den kommunala hälso- och sjukvården har Socialstyrelsen tagit fram en åtgärdsplan. Den innehåller sju punkter på vad myndigheten kan bidra med för att förbättra arbetet.
1. Beskrivning av de regler som styr kommunal hälso- och sjukvård
– Vi kan bli bättre på att beskriva de regler som styr den kommunala hälso- och sjukvården. Lagarna är inte alltid så lätta att tillämpa i praktiken. Vi behöver förklara vad som gäller utifrån ett kommunalt perspektiv, sålla i budskapet så att det blir relevant för kommunerna och kommunicera det bättre, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.
2. Stöd till samverkan
– Vi kan bättre samla och sprida information om olika modeller för samverkan, överenskommelser som träffas och organisatoriska lösningar, säger Iréne Nilsson Carlsson.
3. Synliggöra kommunal hälso- och sjukvård
– Vi kan bättre lyfta den kommunala vården i beskrivningarna av hälso- och sjukvården mot beslutsfattare och organisationer, till exempel när vi använder tillgängliga register, säger Iréne Nilsson Carlsson.
4. Stöd till att utveckla mål och nyckeltal
– Vi kan utveckla nyckeltal som kan användas för mål, uppföljning och jämförelser i kommuner. Det är en komplicerad materia. Man behöver fundera på vad målet är, säger Iréne Nilsson Carlsson.
5. Stöd för kunskapsbaserad omvårdnad, prevention, rehabilitering, habilitering
– Vi kan utveckla kunskapsbaserade stöd som är anpassade till kommunernas behov och förutsättningar, till exempel kunskapsstöd oavsett diagnos för multisjuka, säger Iréne Nilsson Carlsson.
6. Stöd till vård vid särskilda diagnoser
– Vi kan också lyfta fram att det finns kroniska patienter i kommuner med bland annat diabetes, hjärtsvikt och kol. De ska få bra vård. En del av de rekommendationer som vi har i våra nationella riktlinjer passar inte för den patientgruppen, säger Iréne Nilsson Carlsson.
7. Stöd till kompetensutveckling
– Vi jobbar redan i dag med att ta fram bland annat webbutbildningar och handledningar för de som ska leda utbildningsaktiviteter. Många av dem som jobbar i kommuner har inte så hög grundutbildning och man behöver stärka upp kompetensnivån. Det är också ganska hög omsättning på personal, säger Iréne Nilsson Carlsson.