onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Sjukhuschef kritiseras för polisanmälan mot läkare

Publicerad: 26 augusti 2009, 07:02

Sjukhuschefen på Sjukhuset i Varberg får hård kritik för sitt beslut att polisanmäla en läkare som skulle skriva en avvikelserapport.


Dagens Medicin rapporterade om sjukhuschefen Kristina Wallentins polisanmälan i förra veckans pappersutgåva. Bakgrunden var att en läkare som inte hade behandlingsansvar hade gått in och läst i journalen efter att en patient avlidit.

– Vi har upptäckt en felaktig inloggning i en patientjournal. Det kan vara en brottslig handling. Då är det polis och åklagares sak att utreda det inträffade, säger Kristina Wallentin till Hallands Nyheter.

Enligt en artikel i tidningen Sjukhusläkaren var personalen upprörd över att patienten hade fått vänta i nio timmar på akuten innan hon avled. Den polisanmälda läkaren bedömdes ha mest tid och fick i uppdrag att skriva en avvikelserapport. Syftet med att gå in i journalen var att kontrollera en uppgift.

Kristina Wallentin kände inte till avvikelserapporten men uppger att den inte skulle ha påverkat hennes beslut att anmäla. Niklas Brywe, facklig representant för läkarna på medicinkliniken, är upprörd över sjukhuschefens agerande.

– Vi har vida indikationer på vad vi kan göra för att förbättra våra rutiner. Då ska man inte straffas för det. Börjar ledningen polisanmäla folk är det inte många som kommer att vilja jobba med patientsäkerheten, säger han till Hallands Nyheter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev